Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη παγκοσμίως προχώρησε ξανά το ΔΝΤ, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 6% το 2021, αριθμός που είχε να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, χάρη στα πρωτοφανή μέτρα στήριξης των οικονομιών.

Αυτή η αναβάθμιση, από το 5,5% σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, εν πολλοίς αποτυπώνει τη ραγδαία βελτίωση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας, για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί 6,4% το 2021, που αποτελεί το ταχύτερο ποσοστό από τις αρχές του 1980.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για άνοδο 1,3 μονάδων από την πρόβλεψη του ΔΝΤ στα τέλη Ιανουαρίου για 5,1%, και σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό που ανέμενε τον Οκτώβριο.

Το ΔΝΤ προβλέπει ακόμη ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,4% έναντι 4,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, αυτή της Ιαπωνίας κατά 3,3% έναντι 3,1%.

Επίσης, εκτιμά ότι η Κίνα θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 8,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για 8,1%, και η Ινδία κατά 12,5% (προηγούμενη εκτίμηση 11,5%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ, έναν επαληθευτεί, θα σηματοδοτεί τον ταχύτερο ρυθμό της ανάπτυξης παγκοσμίως από το 1976, αλλά επίσης έρχεται και μετά από την κατακόρυφη συρρίκνωση, την μεγαλύτερη μεταπολεμικά, το 2020, καθώς η πανδημία έφερε την οικονομία σε παύση.

Το Ταμείο τόνισε πως το 2020 η οικονομία παγκοσμίως συρρικνώθηκε 3,3%, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για συρρίκνωση 3,5%.

Η τελευταία έκθεση οικονομικών προοπτικών του Ταμείου, αποτυπώνει μια δραματική απόκλιση μεταξύ των προοπτικών για τις ΗΠΑ και για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, χάρη στο πρόγραμμα 1,9 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση προσφάτως.

Τα outlooks άλλων προηγμένων οικονομιών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, βελτιώθηκαν οριακά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά, με τη μεγάλη βελτίωση των προοπτικών των ΗΠΑ ως βασικό μοχλό, το ΔΝΤ ανέβασε την εκτίμηση του για την οικονομία των εύπορων κρατών στο 5,1% από το 4,3%.

Η αμερικανική οικονομία το 2021 -μαζί με αυτή της Κίνας- θα είναι οι δύο οικονομίες που θα ανακτήσουν το επίπεδο του ΑΕΠ που είχαν προ πανδημίας. Η Κίνα μάλιστα ανέκτησε όλη τη χαμένη ανάπτυξη, μέχρι το τέλος του 2020.

Το ΔΝΤ εξάλλου επαναδιατύπωσε την έκκληση του προς τα πλούσια κράτη να βοηθήσουν τα φτωχότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία, και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις δαπάνες στον τομέα της υγείας ευρύτερα, για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Για το 2022 αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη στο 4,4%, έναντι εκτιμήσεων για 4,2%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης