Μία ημέρα αφότου η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε σήμερα ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν καλές.

«Εκτιμούμε ότι οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία είναι σταθερές, με ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», σχολίασε ο Τζέρι Ράις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ πρόκειται να παρουσιάσει στις 9 Απριλίου τις νέες προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. «Θα έχουμε να πούμε περισσότερα πράγματα για την αμερικανική οικονομία» τότε, πρόσθεσε ο Ράις, τονίζοντας ότι θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα εκθέσεις σχετικές με το εμπόριο και τους τελωνειακούς δασμούς.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν πέρσι εμπορικό πόλεμο στην Κίνα. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς η μία στην άλλη σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει όμως ότι αυτή η εμπορική διένεξη μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη η Fed ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2019, από το 2,3% στο 2,1%. Το ΔΝΤ, που εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ανέλθει φέτος στο 2,5%, στηρίζει τη νομισματική πολιτική της Fed, η οποία εξάλλου έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια φέτος.

«Δεδομένων των πολλών παγκόσμιων αβεβαιοτήτων τις οποίες αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, στηρίζουμε την απόφαση της Fed να κάνει υπομονή πριν προχωρήσει σε ενδεχόμενες αλλαγές στα επιτόκια», τόνισε ο Ράις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης