Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν αναμένει επιτάχυνση της ρωσικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2019 η αύξηση του ΑΕΠ θα διατηρηθεί στα μέσα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, δηλαδή θα κυμανθεί περίπου στο επίπεδο του 1,4%.

Οι ειδήμονες του ΔΝΤ, εκτιμούν ότι μια αύξηση της τάξεως του 0,1-0,5% στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσε να επιτευχθεί με την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας, όπως ο χαμηλός ανταγωνισμός και η χαμηλή απόδοση των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και με πιο εντατικές δημόσιες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, όπως και με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόβλεψη, ότι η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2019 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1,4% βασίστηκε στις εκτιμήσεις που διατύπωσαν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους στη Ρωσία.

Το ΔΝΤ υπόσχεται ότι σε διάστημα ενός –δύο μηνών θα δώσει μια πιο σαφή εκτίμηση για την ανάπτυξη της ρωσική οικονομίας. Σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ρωσία, Τζέιμς Ρόαφ, έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ εντός του 2019 κατά 1,5%.

Η εκτίμηση αυτή προσεγγίζει τις εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ανάπτυξη 1,3% και της Κεντρικής Τράπεζας που εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 1,2-1,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ επισημαίνει, ότι οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας πρωτίστως θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα της εσωτερικής πολιτικής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερα όμως το ΔΝΤ βλέπει, ότι οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη βρίσκονται στις δημόσιες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών οι οποίες προβλέπονται από τα έργα εθνικής σημασίας, σε συνδυασμό με την επίδραση που θα έχει η μεταρρύθμιση στον συνταξιοδοτικό σύστημα στην αγορά εργασίας η οποία επηρεάζεται από τις δημογραφικές τάσεις.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διασφαλίσουν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1-0,5% «ανάλογα με την αποτελεσματικότητα των επιλογών, του σχεδιασμού και τη ν υλοποίηση των έργων δημοσιών επενδύσεων»

Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι, τα έργα δημοσίων επενδύσεων εθνικής σημασίας τα οποία αποτελούν σήμερα προτεραιότητα της ρωσικής κυβέρνησης για να έχουν αποτελέσματα σε μακροοικονομικό επίπεδο, θα πρέπει να επιλυθούν χρόνια προβλήματα της ρωσικής οικονομίας.

Ιδιαίτερα, χρειάζονται «πρόσθετες προσπάθειες ευρείας κλίμακας» για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τον περιορισμό των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία και την βελτίωση της αποδοτικότητας των κρατικών επιχειρήσεων.

«Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις πρέπει να διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο από την αγορά, να αναβαθμίζουν την λειτουργία της εταιρικής διεύθυνσης των κρατικών εταιριών, να υλοποιούν πλήρως τα προγράμματα που αφορούν την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και να δίνουν κίνητρα στο ανταγωνισμό μεταξύ περιοχών και περιφερειών, στο πλαίσιο επίσης των δημοσίων δαπανών» διευκρινίζει το ΔΝΤ.

Η εφημερίδα Kommersant επισημαίνει ότι χθες στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ άλλων διατυπώθηκαν περίπου οι ίδιες προτάσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης

 

 

Πηγή: Kommersant

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης