Να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην τόνωση του τραπεζικού της κλάδου καλεί την Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτείνοντας το κλείσιμο των αδύναμων τραπεζών, την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών “μαξιλαριών” και την αναζωπύρωση των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Στο πλαίσιο ομιλίας του σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, David Lipton είπε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρώπης χρειάζεται να επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει έρθει η ώρα να γίνει αυτό το οπλοστάσιο πολιτικών (για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων) πραγματικό και αποτελεσματικό και να συντονιστούν τέτοιου είδους πολιτικές στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε.

Πολλές τράπεζες εμφανίζουν επίμονα χαμηλές αποδόσεις παγίων και ιδίων κεφαλαίων, μια τάση που ενδέχεται να συνεχιστεί δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων της περιοχής και των επίπεδων καμπύλων αποδόσεων. Αυτό καθιστά δυσκολότερη την άντληση κεφαλαίων και κάνει τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε μελλοντικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Lipton.

Οι τελευταίες προτάσεις της ΕΚΤ να διατηρήσουν οι τράπεζες συγκεκριμένα επίπεδα προβλέψεων μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία των σωστών κινήτρων ώστε να μειωθούν τα εναπομείναντα κόκκινα δάνεια στα βιβλία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλλά υπάρχει σοβαρή ανάγκη για την ενοποίηση και εξορθολογισμό του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του ξεριζωμού των μη βιώσιμων τραπεζών και της ενθάρρυνσης των συγχωνεύσεων και εξαγορών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης