Σε μια ακόμη μετριοπαθή και… προσεκτική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου συμφώνησαν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ κατά τη σημερινή (διαδικτυακή) συνάντηση τους, συμπληρώνοντας έτσι τον όγδοο συνεχόμενο μήνα ανοδικής πορείας της προσφοράς αλλά σε επίπεδα που σαφώς δεν μπορούν να ανακόψουν το ράλι των τιμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση ήταν εξαιρετικά σύντομη, με τους διεθνείς αναλυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει την κατεύθυνση που θα πάρουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 23μελές καρτέλ έδωσε το πράσινο φως για μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση ύψους 400.000 βαρελιών την ημέρα από το Μάρτιο, τηρώντας ουσιαστικά την στρατηγική που έχει χαράξει από τον Ιούλιο βάζοντας σαν στόχο να αποκαταστήσει τα επίπεδα παραγωγής στα προ της πανδημίας επίπεδα και να πιέσει ανοδικά τις τιμές, ώστε τα άδεια ταμεία των κρατών μελών να… ξαναγεμίσουν.

Πραγματικά, η τακτική αυτή έχει αποδειχτεί επιτυχημένη για την επίτευξη του τελευταίου στόχου, αν λάβουμε υπόψη το ράλι των τιμών με το πετρέλαιο να αγγίζει υψηλό επτά ετών τον Ιανουάριο ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Αναλόγως και σήμερα οι τιμές είναι στο «πράσινο», με το Brent να ανεβαίνει στα 90,27 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να κερδίζει πάνω από 1,50% στα 89,47 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης