Στην έκδοση δύο διεθνών ομολόγων προχώρησε σήμερα η Κύπρος, ενός 10ετούς και ενός 20ετούς, με στόχο την άντληση συνολικού ποσού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, με την ζήτηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό επιτόκιο για το νέο 10ετές λήξης 21 Ιανουαρίου 2030, τοποθετήθηκε στο mid swap + 65 μονάδες βάσης (κοντά στο 0,83%), ενώ για το 20ετές λήξης 21 Ιανουαρίου 2040, στο mid swap + 85 μονάδες βάσης (στο 1,43%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ζήτηση για το 10τές ομόλογο ξεπέρασε τα 7,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 0,73% και για το 20ετές ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να τοποθετείται στο 1,13%.

Ανάδοχοι της διπλής έκδοσης είναι οι τέσσερις διεθνείς τράπεζες Citigroup, Goldman Sachs, HSBS και Bank of America, ενώ οι τίτλοι θα είναι διαπραγματεύσιμο στην αγορά του Λονδίνου.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τις δύο εκδόσεις για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ ύψους 691 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κύπρος σπεύδει και αυτή να εκμεταλλευτεί το πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για τις εκδόσεις χρέους και το συνεχιζόμενο κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις  και δεύτερον την κλίση των επενδυτών σε ομόλογα κρατών – εκδόσεων χρέους. Αυτή την εβδομάδα η προσφορά ομολόγων στην Ευρώπη αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ στις χώρες που εκδίδουν χρέος εκτός από την Κύπρο τοποθετούνται  η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, και το Βέλγιο.

Η προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε ρεκόρ για τις εκδόσεις ομολόγων στην περιοχή της Ευρώπης, καθώς έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων συνολικά.

Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις χρέους την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στα 92,5 δισ. ευρώ (103 δισ. δολάρια), όπως μετέδωσε το Bloomberg, με τις γεωπολιτικές εντάσεις λόγω ΗΠΑ-Ιράν να ενισχύουν τη διάθεση των επενδυτών για ομόλογα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει βγει αρκετές φορές στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων διάρκεια 5 έως και 30 ετών, με το 20ετές – εκτός του ότι είναι το πρώτο τέτοιας διάρκειας στην ιστορία της – να αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά μεγαλύτερο ομόλογο σε διάρκεια που έχει εκδώσει η χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης