Διπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021, 10:54
Διπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο

Διπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο, στην έναρξη μιας -όπως ελπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας- πρόσκαιρης ανόδου, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πτώση που προκάλεσε ο κορωνοϊός στο περασμένο έτος.

Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS, μετά από την άνοδο 0,7% τον Μάρτιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1,4%.

Η άνοδος των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και τους λογαριασμούς για το αέριο, τα είδη ρουχισμού και υπόδησης βοήθησε στην άνοδο του πληθωρισμού, σε συνάρτηση με το κόστος των καυσίμων.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες, αντικατοπτρίζοντας μια αντίστοιχη τάση στις ΗΠΑ, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει μετά από την πανδημία.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και άλλων ευμετάβλητων στοιχείων, διαμορφώθηκε στο 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η boE τόνισε πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία οδηγείται άνω του στόχου του 2% και θα διαμορφωθεί στο 2,5% στο τέλος του 2021, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και της σταδιακής κατάργησης της μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η BoE αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πίσω στο 2% τον 2022 και το 2023.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021, 11:02