Διπλασιασμό των αυτεπάγγελτων ελέγχων φέτος σχεδιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 17:28
Διπλασιασμό των αυτεπάγγελτων ελέγχων φέτος σχεδιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τον διπλασιασμό των αυτεπάγγελτων ελέγχων της φέτος, σε σχέση με πέρυσι, έχει ως στόχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Ιωάννης Λιανός, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε πως υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία ενός γραφείου της Αρχής στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Λιανός, που μαζί με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Κατερίνα Μπενετάτου, επισκέφτηκαν χθες το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, όπου επισήμανε ακόμα, ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε πως την τρέχουσα χρονική περίοδο, η πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί νέες μεγάλες προκλήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού, καθώς η οικονομία γίνεται άυλη κι αναπτύσσονται το online κομμάτι των πωλήσεων, το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και οι "έξυπνες” συσκευές.

Οι αλλαγές αυτές, κατά τον ίδιο, δημιουργούν κενά στην υπάρχουσα αντίληψη περί δικαίου ανταγωνισμού και -στο πλαίσιο αυτό- η Επιτροπή θα αξιοποιήσει νέα εργαλεία, όπως κλαδικές μελέτες, προκειμένου να έχει επικαιροποιημένα δεδομένα και να συμβάλει στο να αποφευχθούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα χρησιμοποιήσει επίσης τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), προκειμένου να καταστήσει ευχερέστερη τη χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε λόγο και για ανάπτυξη κουλτούρας αξιολόγησης ex post των αποφάσεων της Αρχής, αλλά και για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασιών με άλλους θεσμούς. Με ένα ανάλογο οικοσύστημα θα προωθηθεί πιο αποτελεσματικά η κουλτούρα ανταγωνισμού και η πρόληψη αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπέγραψε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2019 τρία διμερή Μνημόνια Συνεργασίας με ισάριθμες ενώσεις καταναλωτών (με την ΕΚΠΟΙΖΩ, το ΙΝΚΑ και το ΚΕΠΚΑ), ώστε να προαχθεί η συνεργασία μεταξύ των μερών για τη βελτιστοποίηση της ενημέρωσης των καταναλωτών, την ανταλλαγή πληροφοριών και την υλοποίηση δράσεων σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Λιανός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Γιάννη Μασούτη, για την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, που αποτελεί σύμβουλο της Πολιτείας σε επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα.

Στην παρουσίαση μετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Σωτήριος Θεοφάνης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Άγις Παπαδόπουλος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 17:28