Η ζήτηση για ευρωπαϊκά ποιοτικά φάρμακα στις χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής αποτελούν μια ευκαιρία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, το δίιο και η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά με τη θέσπιση της αμοιβαιότητας των εγκρίσεων στην Ευρώπη με τις αντίστοιχες της αμερικανικής Αρχής Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου Elpen, Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας». Εντούτοις, όπως είπε ο κ. Τρύφων, οι ελληνικές φαρμακευτικές, στην εσωτερική αγορά, εκτός από την υψηλή φορολογία έχουν να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς του rebate και του clawback. «Έχουμε εργαζόμενους, παράγουμε, εξάγουμε και τιμωρούμαστε γι’ αυτό», πρόσθεσε, και εξέφρασε την ελπίδα «να μην γίνουμε κι εμείς κίτρινα γιλέκα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης στάθηκε με έμφαση στην ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία του έχει προσλάβει 70 εργαζόμενος που έκαναν εκεί την πρακτική τους. «Δεν βλέπουμε τέτοιο επίπεδο σε άλλες χώρες», είπε ο κ. Τρύφων.

Αύξηση εξαγωγών

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε την Γερολυμάτος International η οποία είναι μια μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα και έχει μετατραπεί σε μία εξαγωγική εταιρεία (με 90% εξαγωγιμότητα), την Specifar η οποία εξαγοράστηκε από την Teva κυρίως με βάση προϊόντα που προορίζονται για το εξωτερικό, την Pharmaten η οποία πουλήθηκε σε μεγάλο fund ένα μήνα μετά τα capital controls, την Elpen η οποία έχει επενδύσει σε νέα παραγωγική μονάδα εισπνεόμενων φαρμάκων για αγορές του εξωτερικού αλλά και τις Uni-Pharma, Demo, Rafarm και PharOS, όλες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας επεσήμανε την αναστροφή της πτωτικής τάσης στην βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση την τελευταία τριετία, ωστόσο επισήμανε κινδύνους και διαρθρωτικές αδυναμίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι 8,7%, ποσοστό που είναι το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι από το 2015 και μετά βελτιώνεται. Οι εξαγωγές αυξάνονται όμως υπάρχει κίνδυνος αύξησης του εμπορικού ελλείμματος αν συγκρατηθούν εξαιτίας επιβράδυνσης της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών που συνοδεύει την ανάπτυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης