Συνεχίζει να μην αντιδρά η αγορά Ομολόγων στην συμφωνία της Ελλάδας στο Eurogroup για την διευθέτηση του χρέους. Οι αγορές εμφανίζονται επιφυλακτικές, δείχνοντας ότι κάτι περιμένουν ακόμη.

Μετά το αρχικό ανοδικό “ξέσπασμα” στις τιμές των κρατικών τίτλων την περασμένη Παρασκευή κυριάρχησε διστακτικότητα, η οποία δεν βοηθά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η εβδομάδα, αν και χαρακτηρίστηκε από μπαράζ σχετικά θετικών εκθέσεων και σχολίων για την απόφαση του Eurogroup, οι επενδυτές φαίνεται να μην τολμούν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας περιορισμένες μόνο κινήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο καταλύτης που θα “ξεκλείδωνε” τις ροές προς τα ελληνικά assets, ακόμη αγνοείται.

Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχωρεί οριακά κατά 0,56% και στο 4,097%, ενώ η απόδοση στο 5ετές υποχωρεί 0,15% στο 3,317%, κινούμενες και οι δύο (αποδόσεις) στα επίπεδα των μέσων του Μαΐου, ενώ οι τζίροι στην αγορά διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Χθες ο τζίρος στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 12 εκατ. ευρώ ενώ από την περασμένη Παρασκευή δεν έχει ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ (σε ημερήσια βάση), όταν τον Απρίλιο οι ημερήσιες συναλλαγές είχαν αγγίξει ακόμα και τα 106 εκατ ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστροφή της μεταβλητότητας, της αβεβαιότητας και των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές με επίκεντρο το μεταναστευτικό, την Ιταλία και τις νέες εμπορικές εντάσεις, δεν αφήνει την risk-on στρατηγική των επενδυτών να δώσει το “παρών”, γεγονός που επηρεάζει σαφώς τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους οι οποίοι ενέχουν ρίσκο αφού απέχουν αρκετά από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού.

Έτσι, παρά την αναβάθμιση της S&P και τα θετικά σχόλια από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Fitch και Moody’s) οι οποίοι αν και δεν προχώρησαν σε κάποια έκτακτη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο χαιρέτισαν τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας, πέρασαν και σχεδόν δεν… ακούμπησαν τα ελληνικά ομόλογα, στα οποία το κλίμα συνεχίζει να είναι υποτονικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης