Η ρευστή πολιτική κατάσταση στην Καταλονία και οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή έριξαν τη σκιά τους στον τουρισμό της Βαρκελώνης πλήττοντας την τοπική οικονομία, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle».

Ο τουρισμός στη Βαρκελώνη υφίσταται ακόμη τις επιπτώσεις της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης, παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από το τραγικό γεγονός. Η άκρως τουριστική περιοχή της Λας Ράμπλας, το πεζοδρομημένο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας, έγινε το επίκεντρο μιας αποτρόπαιης ενέργειας που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 130.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τουριστικός κλάδος, βασική πηγή εισοδήματος για την πόλη, ακόμη υφίσταται τις όψιμες επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης. Στοιχεία της τοπικής δημοτικής αρχής δείχνουν πτώση κατά 4,2% στον αριθμό των επισκεπτών το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ωστόσο, η επίθεση αυτή δεν ήταν η μόνη αιτία της τουριστικής κάμψης. Η έξαρση του καταλανικού κινήματος υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Μαδρίτη επίσης κατάφερε πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα της Βαρκελώνης. Η μείωση των κρατήσεων σε ορισμένα ξενοδοχεία ανάγκασε ξενοδόχους να ρίξουν τις τιμές προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση. «Τα δωμάτια είχαν μισή τιμή σε σχέση με την πρώτη φορά που ήρθα» λέει στην «DW» ο Ίαν, ένας διεθνής ανταποκριτής που έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Βαρκελώνη για να καλύψει δημοσιογραφικά την καταλανική πολιτική κρίση.

Ο Μάρτιν, διευθυντής τουριστικής εταιρείας που διαχειρίζεται κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, έχει την ίδια εντύπωση. «Θα μπορούσε κάποιος να βρει δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στη Λας Ράμπλας με 40 ευρώ τη βραδιά» αναφέρει στην «DW». Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων της Βαρκελώνης, τα έσοδα του κλάδου μειώθηκαν κατά 15% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ενώ έπεσαν κατά 25% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μαύρο καλοκαίρι

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην τουριστική καρδιά της Βαρκελώνης έπληξε καίρια τον τουρισμό της. «Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την επίθεση, το ρεύμα τουριστών μειώθηκε» επισημαίνει ο Μάρτιν. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αρχής, οι ακυρώσεις κρατήσεων συσσωρεύτηκαν κυρίως στις τρεις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται τέσσερις εβδομάδες αργότερα, σε αντίθεση με πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, οι οποίες χρειάστηκαν μεγαλύτερο διάστημα για να συνέλθουν τουριστικά ύστερα από αντίστοιχα τραγικά γεγονότα. «Η Βαρκελώνη μπόρεσε να ανακάμψει πιο γρήγορα» υπογραμμίζει στην «DW» ο Αγκούστι Κολόμ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου και αρμόδιος για τους τομείς των επιχειρήσεων και του τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σταδιακά όλα άρχισαν να εξομαλύνονται, ώσπου να αρχίσει η σκληρή καταπίεση της ισπανικής κυβέρνησης ενάντια στους πολίτες της Καταλονίας που συμμετείχαν στην οργάνωση ενός παράνομου δημοψηφίσματος» σχολιάζει ο Μάρτιν. Όπως διευκρινίζει, «έπειτα από αυτό ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε, επειδή τα μέσα ενημέρωσης εστίασαν στις αιματηρές συμπλοκές. Από τότε παρατηρήσαμε μείωση του αριθμού των τουριστών κατά περίπου 50%».

Ανάκαμψη την άνοιξη;

Λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Λας Ράμπλας βρίσκεται η τουριστική αγορά La Boqueria. Ο Χουάν έχει εργαστεί σε κατάστημα αλλαντικών εκεί για δύο χρόνια και έζησε από πρώτο χέρι το πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός της Βαρκελώνης. «Κανείς δεν θέλει να πάει κάπου όπου δεν ξέρει τι τον περιμένει» σχολιάζει στην «DW». Όπως λέει, λόγω της δραστικής μείωσης στην τουριστική κίνηση το κατάστημα απέλυσε δύο υπαλλήλους τον περασμένο Ιανουάριο.

Τονωτική ένεση για τον τουρισμό της Βαρκελώνης ήταν η διεθνής έκθεση κινητής τηλεφωνίας Mobile World Congress, η οποία διεξήχθη στα τέλη Φεβρουαρίου προσελκύοντας περισσότερους από 108.000 επισκέπτες στην πόλη. Η πληρότητα των ξενοδοχείων εκείνο το διάστημα άγγιξε το 100%.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής οικονομίας ελπίζουν να δουν την τουριστική κίνηση να ανακάμπτει και πάλι βαθμιαία. Ο δημοτικός σύμβουλος Αγκούστι Κολόμ προσδοκά η εφετινή χρονιά να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. «Έχουμε ορισμένα στοιχεία στης διάθεσή μας για τον Ιανουάριο, τα οποία μας δείχνουν κάτι τέτοιο» αναφέρει.

Ωστόσο, η ρευστή πολιτική κατάσταση στην Καταλονία εξακολουθεί να ρίχνει μια σκιά αβεβαιότητας στον τουριστικό κλάδο της Βαρκελώνης.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης