Όλα της δόσης… δύσκολα, παρά το βάρος που έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός.

Όσο και να ακούγεται παράδοξο, η δόση των 7,7 δισ ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευθεί ακόμη, καθώς παραμένουν εκκρεμότητες, που θα πρέπει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση, όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δυσκολότερο σημείο αφορά τις νομικές διαβεβαιώσεις που απαιτούνται από τους δανειστές για το εάν είναι συνταγματική η περικοπή των συντάξεων, που έχει νομοθετηθεί για να εφαρμοστεί μετά το μετά το 2018.

Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων πέραν της 5ετίας «τρόμαξε» τους δανειστές.
Δεν επιθυμούν λοιπόν να συμβεί κάτι ανάλογο με τις περικοπές των συντάξεων. Να έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο, να έχει νομοθετηθεί και να ακυρωθεί με βάση τις συνταγματικές επιταγές.

Ζητούν λοιπόν «εδώ και τώρα» σχετική γνωμοδότηση συνταγματικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση όμως δεν ελέγχει(και δεν πρέπει να ελέγχει) τη λειτουργία και το ρυθμό λειτουργίας των αρμόδιων δικαστηρίων.

Μάλιστα πριν από λίγο έθφασε στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορία ότι πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει σχετικά από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Όπως αποκαλύπτει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, το ΝΣΚ «αρνήθηκε να χορηγήσει Γνωμοδότηση, όπως ζήτησαν η κυβέρνηση και η τρόικα για τη συμβατότητα του Συντάγματος και των περικοπών του συμπληρωματικού Μνημονίου (ν. 4472/2017)».

Δεύτερο εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης, όσο και να φαίνεται παράδοξο, είναι η λειτουργία του εμπορίου κατά τις Κυριακές. Η εμμονή όλων των κυβερνήσεων να μην προχωράνε στη σχετική ρύθμιση, υποκύπτοντας στις πιέσεις του εμπορικού κόσμου, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φαίνεται να μην είναι αρκετή για να κάνουν οι δανειστές τα «στραβά μάτια». Πιστεύουν ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για το εμπόριο θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομίας, αλλά και στην αύξηση του ΑΕΠ.

Τέλος, εκκρεμούν παρεμβάσεις στο επάγγελμα του μηχανικού, αλλά και η υπόθεση με την αναγκαστική «αμνήστευση» των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, που απειλούνται με διώξεις για συγκεκριμένες πράξεις αποκρατικοποίησης. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με την έταιρη «ελληνική εμμονή», που αφορά τις διώξεις στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ και βεβαίως την υπόθεση Γεωργίου.

Διευκρινίσεις έχουν ζητηθεί όμως το τελευταίο διάστημα και για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ, αλλά αυτό φαίνεται ότι θα αναπεμφθεί στην Ε.Ε.

Η 17η Ιουλίου όμως δεν είναι μακριά και η κυβέρνηση έχει ανάγκη τα επόμενα από τα πακέτα των υπό -δόσεων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για λήξεις δανείων.

Παράλληλα, θα πρέπει να αρχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες.

Για το σκοπό αυτό έχουν προβλεφθεί 800 εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο του ESM, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν σε ποσοστό 150%, δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει λεφτά, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να λάβει την επόμενη υποδόση των 600 εκατομμυρίων ευρώ το φθινόπωρο.

Όπως όλα δείχνουν και με βάση όσα διαρρέουν οι δανειστές, πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά-αν δεν έχουν μηδενιστεί- οι πιθανότητες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης στη συνεδρίαση του ESM που θα λάβει χώρα σήμερα. Αν συμβεί αυτό απομένει η δυνατότητα να ληφθεί η σε κορυφαίο επίπεδο ESM, παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup την 10η Ιουλίου ή λίγες ημέρες αργότερα.

Κατά τα άλλα το πολιτικό σύστημα ασχολείται με την εξειδίκευση των μέτρων για το… χρέος.

Επιβεβαιώνει το πρόβλημα, αλλά καθησυχάζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα», πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5”, αναφορικά με τη δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης