Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν τιμωρητικούς δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της αμερικάνικης βιομηχανίας μετάλλων.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι δασμοί θα θεσπιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα επιβάλλουμε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και στις εισαγωγές αλουμινίου» τόνισε από το Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ. «Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα βάλουμε τις υπογραφές. Και θα έχετε προστασία για πρώτη φορά εδώ και καιρό» πρόσθεσε ο κ. Τραμπ, απευθυνόμενους σε εκπροσώπους των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου.

«Θα είναι 25% για τον χάλυβα. Θα είναι 10% για το αλουμίνιο» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ανασυστήσει τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.
Κατάινεν: Κίνδυνος παγκόσμιου εμπορικού πολέμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πυροδοτήσει έναν «παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο» με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

«Μπορώ εύκολα να δω πολύ δυσμενείς και ανησυχητικές εξελίξεις μπροστά μας» τόνισε ο κ. Κατάινεν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το λόμπι BusinessEurope στις Βρυξέλλες.

«Αν ο Τραμπ λάβει μονομερείς δράσεις θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά αυτό δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Γιατί έχει αντίκτυπο και στην παραγωγή χάλυβα, στις αγορές χάλυβα και σε άλλες χώρες» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.

Εξαιτίας του αποκλεισμού της αμερικάνικης αγοράς από ξένες εισαγωγές, «ο χάλυβας πηγαίνει από τις χώρες της Ασίας στην Ευρώπη» γιατί χώρες όπως η Κίνα «δεν μπορούν να πουλήσουν στην Αμερική».

Όπως μεταδίδει το Politico, o Φινλανδός πολιτικός τόνισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να υψώσουν δικούς τους φραγμούς για να προστατέψουν τους εγχώριους παραγωγούς.

«Οπότε μπορούμε εύκολα μια κατάσταση στην οποία θα είμαστε σε έναν εμπορικό πόλεμο με δύο μέτωπα» επισήμανε ο κ. Κατάινεν. «Και μόνο εξαιτίας μιας απόφασης που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης