Οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το “πράσινο φως” για την επιβολή δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισ. δολαρίων ως “αντίποινα” στις παράνομες επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς την Boeing, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν την Ουάσιγκτον να άρει τους δασμούς που έχει επιβάλει για τις παράνομες επιδοτήσεις των Βρυξελλών προς την Airbus.

Το “πράσινο φως” ανοίγει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που σχετίζονται με τον τομέα των αεροσκαφών, καθώς και σε σειρά άλλων αγαθών που εκτείνονται από αλκοολούχα ποτά και ξηρούς καρπούς έως τσάντες και χημικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΕ ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα της ότι οι κυρώσεις θα αρθούν σύντομα προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια οι δύο σύμμαχοι να «επανεκκινήσουν τη διατλαντική συνεργασία».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε την απόφαση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ. Η απόφαση θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Βρυξελλών τη Δευτέρα και οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Τρίτη.

“Ασκούμε τα δικαιώματά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας: “Είμαστε έτοιμοι να άρουμε ή να αναστείλουμε τους δασμούς μας ανά πάσα στιγμή, αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πράξουν το ίδιο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν στην ΕΕ δασμούς σε αγαθά ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, μετά τη δικαίωση της Ουάσιγκτον από τον ΠΟΥ στην προσφυγή της κατά των ευρωπαϊκών ενισχύσεων προς την Airbus.

Τον προηγούμενο μήνα ωστόσο, ο ΠΟΥ έκανε δεκτή την αντίστοιχη προσφυγή της ΕΕ για τις ενισχύσεις της Ουάσιγκτον προς την Boeing, επιτρέποντας έτσι στις Βρυξέλλες να επιβάλλουν με τη σειρά τους δασμούς 4 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει αμέσως μετά την απόφαση του ΠΟΥ ότι θα “απαντήσει σκληρά” εάν η ΕΕ προχωρήσει στην επιβολή δασμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης