Η επόμενη ευρωπαϊκή κρίση θα μπορούσε να προέλθει από την αγορά ακινήτων, τόνισε η επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Daniele Nouy σε συνέντευξή της με ένα λετονικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να την αντιμετωπίσουν τώρα, από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό, οι τιμές του real estate έχουν αυξηθεί σε διάφορα σημεία. Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική κινδυνεύει να διογκώσει τις “φούσκες”, πιθανώς οδηγώντας στην επόμενη κρίση.

«Τι θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη κρίση; Δεν γνωρίζω, αλλά υποπτεύομαι ότι θα μπορούσε να είναι η αγορά real estate», φέρεται να δήλωσε η Nouy στο πρακτορείο LETA.

«Γνωρίζουμε ότι σίγουρα θα υπάρξει κάποια κρίση. Αλλά δεν ξέρουμε πότε ή γιατί θα εμφανιστεί», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, η ρευστότητα είναι άφθονη και τα χρήματα φθηνά, προειδοποίησε ότι ορισμένες τράπεζες δεν ήταν αρκετά επιτυχείς στην προσπάθειά τους να κινητοποιήσουν collateral και να αποκτήσουν επιπλέον ρευστότητα στην αγορά, όταν βρίσκονται υπό πίεση.

«Αυτό που λείπει, είναι μια ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων», δήλωσε η Nouy.

«Γνωρίζω ότι κάποιες βόρειες και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να δουν μια μεγαλύτερη μείωση των κινδύνων στις τράπεζες της ευρωζώνης προτού προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι οι κίνδυνοι έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά. Επομένως, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης