Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποκύψει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να περικόψει τους στόχους για το έλλειμμα του 2020 και του 2021, αντιστρέφοντας τα σχέδια για ευρύτερα ελλείμματα που είχαν ταρακουνήσει τις αγορές, αναφέρει η εφημερίδα «Corriere della Sera», επικαλούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το σχέδιό της για έλλειμμα 2,4% το 2019, ενώ θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% και στο 2% για τα δύο επόμενα διαδοχικά έτη αντιστοίχως, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση αρχικά είχε δηλώσει πως στόχος της ήταν το έλλειμμα να παραμείνει στο 2,4% και τα τρία χρόνια.

Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει μια παρόμοια αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης μία ημέρα αφότου κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τα αρχικά τους σχέδια.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στο σχέδιό της για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2021, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για μείωση των φόρων, για τη δημιουργία ενός κατώτατου εισοδήματος για τους φτωχούς και για την αποτελεσματικότερη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν μεγάλα πολιτικά ρίσκα που προκύπτουν από την Ιταλία. Όποιος πιστεύει ότι μια λαϊκιστική κυβέρνηση θα γίνει ξαφνικά ιδιαίτερα υπεύθυνη στα δημοσιονομικά, έχει λανθασμένη άποψη. Θα συνεχιστεί η αστάθεια στο ευρώ» τόνισε ο Justin Tyler της Daintree Capital.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης