Η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει διευκολυντική για περισσότερο διάστημα από ό,τι συνήθιζε στις προηγούμενες περιπτώσεις κρίσης της ζήτησης, πιθανώς περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από την ανατίμηση του ευρώ, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, Benoit Coeure.

Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι σχετικά χαλαροί σχετικά με την αύξηση 14% έναντι του δολαρίου φέτος, ακόμη και όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξεχώρισε ότι το θέμα της ισοτιμίας είναι πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις ζήτησης, η πολιτική θα παραμείνει περισσότερο διευκολυντική για μεγαλύτερο διάστημα, ως εκ τούτου περιορίζοντας περαιτέρω την επίδραση οποιασδήποτε ανατίμησης του ευρώ που προκλήθηκε από την ανάπτυξη», δήλωσε ο Coeure σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

«Και καθώς η τρέχουσα ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική ζήτηση, η ισχύς του ευρώ μπορεί επίσης να έχει μικρότερη επίδραση στην ανάπτυξη από ό,τι για παράδειγμα, μετά την Μεγάλη Οικονομική Κρίση», πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να περικόψει το πρόγραμμα στήριξης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, καθώς η απειλή του αποπληθωρισμού έχει φύγει εδώ και καιρό και η ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι φορείς χάραξης πολιτικής μόλις πριν από λίγους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο, ο ορίζοντας που αφορά στην πολιτική –η έννοια του “μεσοπρόθεσμα” στην στρατηγική νομισματικής μας πολιτικής- είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος, δεδομένης της επιμονής των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε ο Coeure.

«Οι εξωγενείς διαταραχές της συναλλαγματικής ισοτιμίας, εάν επιμείνουν, μπορεί να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών με ανεπιθύμητες συνέπειες για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης