Στο τέλος των μνημονίων και την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του το CNBC υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της διευθέτησης του χρέους.

Όπως σημειώνει, οι συζητήσεις έχουν πάρει φωτιά γύρω από το ελληνικό χρέος και τις μελλοντικές αποπληρωμές του, με την χώρα να ελπίζει ότι θα καταφέρει μετά από χρόνια οικονομικής στήριξης να ξεφύγει από τα δεσμά των πιστωτών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι Ευρωπαίοι πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που θα διευκολύνει την Αθήνα να εξοφλήσει τα χρέη της.

Το ζήτημα καθίσταται πιο επιτακτικό καθώς πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο, περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το μνημόνιο. Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται σαφήνεια γύρω από την ελάφρυνση του χρέους που θα της επιτρέψει την έξοδό της από το 8ετές πρόγραμμα διάσωσης.

Γιατί έχει τόση σημασία το χρέος;

Η Ελλάδα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται μέσω των διεθνών χρηματαγορών μετά τον Αύγουστο. Αλλά χωρίς ξεκάθαρες λεπτομέρειες – ή ακόμα και σημαντικές αλλαγές – για το χρέος της, η Αθήνα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δανεισμού ερχόμενη αντιμέτωπη με νέα οικονομικά δεινά.

Αυτή την στιγμή, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της και αποτελεί το υψηλό δημόσιο χρέος χώρας μέλους της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ ζητά συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι την Πέμπτη ώστε να έχει χρόνο να αποφασίσει για την συμμετοχή του ή μη στο τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας και να εκταμιεύσει τα 1,6 δις. ευρώ.

Όπως αναφέρει το CNBC, παρότι η δόση του ΔΝΤ δεν είναι κανένα φοβερό ποσό, εντούτοις η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θεωρείται σημαντική για λόγους αξιοπιστίας.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταλεί μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον βιώσιμα να σταθεί στα σταθεί στα δικά της πόδια», δήλωσε ο Constantine Fraser, αναλυτής στην TS Lombard.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι αποφασισμένη να δει το ΔΝΤ να υπογράφει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Στο κάτω κάτω, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν βασική προϋπόθεση για την Bundestag το 2015.

Θα υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι θεσμοί εξετάζουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το θέμα αυτό αποτελεί ένα ανοιχτό μέτωπο από το 2015.

Ωστόσο, ο Fraser εκτιμά πως θα υπάρξει μια συμφωνία επί του θέματος στο Eurogroup της Πέμπτης. «Αυτό βέβαια δεν είναι ένα σίγουρο στοίχημα, καθώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια αναβολή μέχρι το επόμενο Eurogroup τον Ιούνιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης