Comeback στην διεθνή αγορά ομολόγων πραγματοποίησε η Τουρκία, προχωρώντας σε δημοπρασία πενταετών κρατικών ομολόγων αποτιμημένων σε δολάρια ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν αρκετά ισχυρό, καθώς καταβλήθηκαν συνολικές προσφορές της τάξης των 6 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το CNBC, αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες και οι τράπεζες της χώρας έχουν τώρα καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, που τους επιτρέπει να δανείζονται με καλύτερα επιτόκια.

Η ομολογιακή έκδοση της Τρίτης, που υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές, φέρει ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,5%.

“Το 60% των ομολόγων πουλήθηκε σε επενδυτές στις ΗΠΑ, το 23% σε επενδυτές από την Βρετανία, το 11% στην Ευρώπη, το 5% στην Τουρκία και 1% σε άλλες περιοχές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η δημοπρασία αυτή θα αποτελεί κάτι σαν ορόσημο για την επιστροφή των τραπεζών και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές”, αναφέρει σε note προς τους πελάτες του ο Timothy Ash της Bluebay Asset Management χαρακτηρίζοντας “θετική εξέλιξη” την τουρκική δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση θέλει να δει αυτή την δημοπρασία ως σημείο καμπής στην κρίση των τελευταίων μηνών, καθώς και ορόσημο για την επιστροφή των τουρκικών επιχειρήσεων στις διεθνείς χρηματαγορές εξασφαλίζοντας ρευστότητα σε δολάρια ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης