Αν και η Ευρωζώνη κατεβάζει σταθερά ταχύτητα από τις αρχές του έτους, ο πληθωρισμός βαίνει αυξανόμενος και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έχει φτάσει στον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για «κοντά στο 2%». Μπορεί λοιπόν να πει η κεντρική τράπεζα «αποστολή επετεύχθη»;

Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Έτοιμος να απογειωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη» η Capital Economics εξετάζει τις προοπτικές των οικονομικών συνθηκών ανά την Ευρωζώνη και σημειώνει ότι φαινόμενα μάλλον απατούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στο ακριβό πετρέλαιο και εν γένει το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Ο δομικός πληθωρισμός- δηλαδή ο δείκτης τιμών εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων τροφίμων και ενέργειας- παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και οι επιχειρήσεις διστάζουν να αυξήσουν τις τιμές σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.

Φέτος ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώνεται κάτα μέσο όρο μόλις στο 1%. Προοπτικές να ανέλθουν ο δομικός πληθωρισμός, αλλά και οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών κοντά στο 2% διακρίνoυν οι ειδικοί της Capital Economics μόνο στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γαλλία την Ιταλία και την Ισπανία προβλέπουν ότι μισθοί και τιμές θα παραμείνουν υπό πίεση για μεγάλο διάστημα ακόμη.

Υπό τις συνθήκες αυτές η ΕΚΤ δεν προβλέπεται να αλλάξει τα σχέδιά της για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως και το καλοκαίρι του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης