Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία βιώνουν μεγάλες μειώσεις στην αγοραστική τους δύναμη, καθώς οι μέτριες αυξήσεις στους μισθούς δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό-ρεκόρ, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεσή της.

Στο μηνιαίο της report η Bundesbank δήλωσε επίσης ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς θα έπρεπε να εξισορροπήσουν μια αβέβαιη οικονομική προοπτική και τις ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας με επίμονα υψηλό πληθωρισμό και ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ανέφερε ότι η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται ελαφρώς αυτό το τρίμηνο, αλλά προειδοποίησε για προβλήματα από το αυξημένο κόστος ζωής και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο βασικός μισθός αυξήθηκε μόλις 1,6% στο α΄ τρίμηνο του έτους όταν αφαιρεθούν τα επιδόματα που σχετίζονται με την πανδημία, ενώ ακόμη και τα νέα συμβόλαια ήρθαν με μικρές μόνοι αυξήσεις.

«Επί του παρόντος, η αύξηση των συλλογικών μισθών εξακολουθεί να επηρεάζεται από παλιές συμφωνίες, οι οποίες είχαν συναφθεί σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου πληθωρισμού και ζημιών που σχετίζονται με την πανδημία», ανέφερε η Bundesbank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει δε ότι η αυξημένη τιμή των σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, μειώνει το περιθώριο εγχώριας αναδιανομής.

Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι η γερμανική οικονομική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί ελαφρώς στο β΄ τρίμηνο του έτους, χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, γεγονός που θα ενισχύσει την κατανάλωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης