Στην αναβάθμιση της Ελλάδας και στις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων αναφέρεται σε νέο της note η Brown Brothers Harriman , ενόψει τις νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Όπως σημειώνει, πριν από το Σαββατοκύριακο, υπήρξαν δύο αξιόλογες ανακοινώσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Πρώτον, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, ένας σημαντικός οίκος αξιολόγησης (στην προκειμένη περίπτωση ο Fitch) αναβάθμισε την Ισπανία σε “A-” και έβαλε τη χώρα στην κατηγορία “Α” για πρώτη φορά από το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν ακόμα φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά ελλείψει κάποιου νέου σοκ, δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν και η S&P αναβαθμίσει το rating της Ισπανίας “στο BBB +” τον Μάρτιο, όπου και αναμένεται η αξιολόγησή της.

Η Moody’s θα αναθεωρήσει την Ισπανία τον Απρίλιο και αυτή τη στιγμή διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στο ισοδύναμο του “BBB”, δηλαδή στο “Baa2”.
Εν αναμονή της απόφασης της Fitch, το spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, υποχώρησε σε λιγότερο από 90μ.β για πρώτη φορά από το 2010. Σύμφωνα με την ΒΒΗ, μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση κατά 20-30μ.β. τους επόμενους μήνες.

Η δεύτερη σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή της S&P η οποία αναβάθμισε την Ελλάδα στο “Β” από το “Β-“, όπως σημειώνει το fund, τονίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο σε δύο χρόνια και δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζει, μετά την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας, η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει τις προσεχείς εβδομάδες σε νέα έξοδο στις αγορές καθώς προετοιμάζεται να βγει από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο. Η Fitch είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στο “B -” το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η Moody’s δίνει βαθμολογία “Caa2” (δηλαδή “CCC”).

Η ΒΒΗ τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδώσει εξαιρετικά καλά. Η απόδοση των 10 ετών ήταν κοντά στο 5,50% στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου και σήμερα διαμορφώνονται κοντά στο 3,85%. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι αποδόσεις ήταν πάνω από 8%.

Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν πάνω από τις 500 μ.β στις αρχές Δεκεμβρίου και τώρα βρίσκεται λίγο κάτω από τις 330 μ.β, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης