Υποβάθμιση των προσδοκιών για ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2019 και 2020 προβλέπει η πιο πρόσφατη οικονομική πρόβλεψη που εξέδωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα θα βυθιστούν από τη στασιμότητα του Brexit, αλλά και την παγκόσμια επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019 υποβαθμίζεται από το 1,3% στο 1,2% και για το 2020 επίσης από το 1% στο 0,8%, ενώ παραμένει αμετάβλητη στο 1,2% για το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανά τρίμηνο προβλέπει αύξηση 0,3% για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το 0,2% του δεύτερου τριμήνου.

Η ανάπτυξη στις επενδύσεις υποβαθμίζεται εξίσου στο -1,5% (από το -1,3%) για το 2019 και στο -0,1% (από το +0,4%) για το 2020.

Το επίσημο επιτόκιο αναμένεται να παραμείνει στο 0,75% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 και να ανέβει στο 1% το 2021, έναν χρόνο αργότερα απ’ ό,τι έδειχνε η προηγούμενη οικονομική πρόβλεψη του Επιμελητηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μέσος όρος αύξησης κερδών αναμένεται να ξεπεράσει τον πληθωρισμό, με ανάπτυξη 2,9%, 2,8% και 2,9% αντίστοιχα για τα ίδια έτη, έναντι πληθωρισμού 2,1%, 2,2% και 2,1%.

Το Επιμελητήριο εκτιμά ότι, παρ’ όλο που η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφύγει την τεχνική ύφεση και θα διατηρηθεί μία μέτρια ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο η υποβάθμιση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντανακλά μία αδύναμη εικόνα επενδύσεων, εμπορίου και παραγωγικότητας, στο πλαίσιο της έλλειψης σαφήνειας για το αποτέλεσμα του Brexit και της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα πέσουν κατά 1,5% φέτος και κατά 0,1% το 2020, ποσοστά που, μαζί με την πτώση του 0,4% το 2018, θα αποτελούν τη μακρότερη περίοδο συνεχόμενων πτώσεων στις επενδύσεις εδώ και 17 έτη.

Επιπλέον, η παραγωγικότητα προβλέπεται πιο συγκρατημένη συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και θεωρείται πιθανό ότι μέχρι το τέλος του 2020 η οικονομία θα έχει βιώσει την πιο αδύναμη – κατά μέσο όρο – δεκαετία ετήσιας ανάπτυξης παραγωγικότητας που έχει καταγραφεί. Και η καθαρή εμπορική θέση της χώρας προβλέπεται να αποδυναμωθεί για την ίδια περίοδο εξαιτίας της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές αφορούν μία έξοδο της Βρετανίας με συμφωνία, καθώς το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας υποστηρίζεται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές, ξαφνικές και μη αναμενόμενες αλλαγές στην οικονομία, από τις οποίες θα πρέπει να αναμένεται αναθεώρηση των προβλέψεων.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις αυτές, ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ‘Ανταμ Μάρσαλ έκανε λόγο για «φώτα προειδοποίησης» που αναβοσβήνουν για την βρετανική οικονομία, ακόμη και αν αποφευχθεί το άτακτο Brexit, και κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του φθινοπώρου για να στηρίξει τις υποδομές και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν προσωπικό και να μειώσουν τα υψηλά αρχικά κόστη επιχειρηματικών συναλλαγών με τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης