Ρίχνει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη φέτος η Bank of America (BofA). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού οίκου, η Ελλάδα έκλεισε το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης 4,9% (έναντι προγενέστερης εκτίμησης 5,3%), θα εμφανίσει φέτος χαμηλό θετικό ρυθμό 0,6% και θα ανακάμψει το 2024 στο 1,3%, έναντι 1,8% που προέβλεπε σε προηγούμενη αναφορά της.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2022 στο 9,4% και να περιοριστεί στο 5,7% φέτος και στο 1,6% το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, «προειδοποιήσαμε ότι ακόμη και η πρόβλεψή μας για ήπια χειμερινή ύφεση στη ζώνη του ευρώ κινδύνευε».
Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων της BofA αποδίδεται:

  • Στον ήπιο χειμερινό καιρό
  • Στα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην προσφορά και
  • Στις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή, η τεχνική ύφεση του χειμώνα-22/23 είναι πλέον πιθανό να αποφευχθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Για την Ευρωζώνη, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι χωρίς τα ενεργειακά δελτία, οι τεχνικές υφέσεις στη Γερμανία/Ιταλία θα είναι σημαντικά ηπιότερες. Με χαμηλότερες τιμές ενέργειας, η Ισπανία θα πρέπει να αποφύγει εντελώς τη συρρίκνωση. Στη Γαλλία, η ανάπτυξη ήταν πιθανότατα αρνητική το 4ο τρίμηνο πέρυσι, λόγω της περιορισμένης πυρηνικής παραγωγής, αλλά η ανάπτυξη θα πρέπει να επανέλθει το 1ο τρίμηνο φέτος.
Επίσης, η BofA προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, με τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής να είναι υπαρκτός.
Οι αναλυτές περιμένουν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 3,5% τον Ιούλιο του 2023, με κίνδυνο να πάει ακόμα υψηλότερα, ενώ θα συνοδευτεί από πιο επιθετική ποσοτική σύσφιγξη.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν μετά τα μέσα του 2024.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης