Μετά τις προειδοποιήσεις της Bank of America Merrill Lynch πριν ακριβώς μία εβδομάδα ότι σύμφωνα με τους έγκυρους δείκτες της βρισκόμαστε πολύ κοντά στο επίπεδο του sell για τις διεθνείς αγορές, σήμερα και μετά από πέντε ημέρες όπου οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται στο “κόκκινο”, η τράπεζα τονίζει ότι πλέον το όριο αυτό ξεπεράστηκε και το sell-off έρχεται.

Ο δείκτης “Bull & Bear” της BofA που “μετρά” το κλίμα της αγοράς, σημείωσε άνοδο από το 7,9 την περασμένη εβδομάδα στο 8,6 σήμερα, οδηγούμενος από το ρεκόρ εισροών στις μετοχές και γενικευμένη risk-on διάθεση στα assets υψηλού ρίσκου. Το επίπεδο του 8 είναι το όριο πέραν του οποίου… σημάνει ο συναγερμός του sell.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δείκτης έχει προβλέψει με ακρίβεια 11 από τις 11 διορθώσεις από το 2002, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της BofA. Η μέση πτώση των μετοχών από την κορυφή στον “πάτο” ήταν 12% μετά την ενεργοποίηση του σήματος.
Η τράπεζα προβλέπει μείωση του δείκτη S&P 500 στις 2.686 μονάδες μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Όπως σημειώνει η BofA, οι εισροές στις μετοχές παγκοσμίως σημείωσαν ένα ακόμη ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα μετά το προηγούμενο ρεκόρ που άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα εξάλειψαν τους φόβους των επενδυτών τους οποίους προκάλεσε η άνοδος των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων.

Οι επενδυτές τοποθέτησαν 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές την τελευταία εβδομάδα, φέρνοντας έτσι τις συνολικές εισροές από τις αρχές του έτους στα 102 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η BofA προβλέπει πτώση του δείκτη S&P 500 περίπου 4,8% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, η δυναμική στροφή προς τις μετοχές η οποία συνεχίζεται υπογραμμίζει τη ρευστότητα των επενδυτών που ακολουθούν την στρατηγική buy-the-dip.

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο δείκτης αυτός έρχεται σε μια στιγμή όπου οι επενδυτές αναρωτιούνται πού κατευθύνεται η αγορά», όπως σχολιάζει ο Pierre Martin, αναλυτής της Saxo Bank. Ο Martin ισχυρίζεται ότι η ταχέως αυξανόμενη ανοδική τάση από την αρχή του έτους αφήνει περιθώριο για κάποια τεχνική διόρθωση, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψουμε το trade της «παγκόσμιας συγχρονισμένης ανάπτυξης».

Με πληροφορίες Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης