Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε σήμερα ότι διαβλέπει μια «μείωση» της αβεβαιότητας αναφορικά με το Brexit μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, προβλέποντας, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας «δεν είναι εγγυημένη», δήλωση που οδήγησε πτωτικά τη στερλίνα.

Μετά τη μεγάλη νίκη των συντηρητικών, που αναμένεται να επιτρέψει να εκπληρωθεί όπως αναμενόταν το Brexit στα τέλη Ιανουαρίου, «υπάρχει μια μείωση της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit και την εσωτερική πολιτική», δήλωσε σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Μαρκ Κάρνεϊ, που αποχωρεί από τη θέση του τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές ανέπνευσαν με ανακούφιση ύστερα από τις εκλογές, ικανοποιημένοι που δόθηκε τέλος στην αβεβαιότητα για την ημερομηνία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρόλο που μένει ακόμα να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Ο Κάρνεϊ εμφανίστηκε ωστόσο πολύ επιφυλακτικός ως προς την πορεία της βρετανικής οικονομίας, την οποία χαρακτήρισε «υποτονική». Μια «ανάκαμψη δεν είναι, φυσικά, εγγυημένη», ακόμα κι αν οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας προβλέπουν ανάκαμψη της οικονομίας χάρη στη μείωση της αβεβαιότητας, στις δεσμεύσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών της νέας κυβέρνησης και τον καλύτερο προσανατολισμό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Πριν από τις εκλογές, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεπε επιβράδυνση το 2020 στο 1,2% ύστερα από πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,4% για το 2019.

Ύστερα από τις δηλώσεις του Κάρνεϊ, η στερλίνα κινήθηκε πτωτικά, καταγράφοντας πτώση 0,53% στο 1,329 δολάριο γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης