Σε νέα ρεκόρ σκαρφαλώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε μια νέα ένδειξη ότι η έλλειψη προσφοράς επιδεινώνεται λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα αποθέματα σε πόρους όπως το φυσικό αέριο, ο άνθρακας ακόμα και το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε έλλειψη και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα, καθώς η ζήτηση επιστρέφει δυναμικά μετά τη βουτιά που σημείωσε την περίοδο της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ροές φυσικού ρωσικού αερίου στον γερμανικό τερματικό σταθμό του Mallnow υποχώρησαν, διαγράφοντας τη μερική ανάκαμψη από χθες. Οι προμήθειες από τη συγκεκριμένη διαδρομή είναι περίπου κατά το ένα τρίτο μικρότερες σε σύγκριση με την αρχή της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, παραγωγοί στην Ευρώπη που επιδιώκουν να αγοράσουν περισσότερο άνθρακα από τη Ρωσία θα απογοητευτούν, καθώς οι εξαγωγές αναμένεται να είναι περιορισμένες.

Το μέγεθος των περιορισμών στις προμήθειες αιφνιδίασε τις αγορές, την ίδια στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης ετοιμάζονται να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι σε χαμηλό άνω των δέκα ετών, για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν προβλέψαμε την έλευση αυτών των τιμών» σχολίασε ο Alex Grant, senior vice president της Equinor ASA, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο την Τετάρτη. «Στις τιμές υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για το τι ενδεχομένως να συμβεί στη συνέχεια και ο κίνδυνος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου» πρόσθεσε.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα βρέθηκε σήμερα να σημειώνει άλμα άνω του 6% στα 91,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το βρετανικό συμβόλαιο επίσης σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 238 πένες, ενώ η γερμανική ενέργεια για το επόμενο έτος με άλμα 7,4% έφτασε τα 126,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο μεταξύ, άλλες τρεις μικρές βρετανικές εταιρείες ενέργειας διέκοψαν τις δραστηριότητές τους την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις δέκα μόνο τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά αναγκάστηκαν να αλλάξουν πάροχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης