Οι κυβερνήσεις της χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, ανοίγοντας εν δυνάμει τον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές, καθώς η χώρα επιδιώκει να επιστρέψει στην οικονομική κανονικότητα μεταδίδει το Bloomberg.

Το “πράσινο φως” από το Eurogroup στο Βουκουρέστι εκτίναξε τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό των τελευταίων ετών από το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε το πράσινο φως από την ευρωζώνη να ξεκινήσει τη διαδικασία αποληρωμής κάποιων εκ των ακριβότερων δανείων από το ΔΝΤ. Η Ελλάδα εξετάζει επίσης, το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες βδομάδες ή μήνες ή να επιλέξει ανανέωση μία παλαιότερης έκδοσης.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλό ετών αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ζήτηση. Η εκταμίευση της δόσης μπορεί να τονώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, καθώς η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη κερδίζει έδαφος.

«Η απόφαση που ελήφθη σήμερα από το Eurogroup στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού της οικονομίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Η είδηση της εκταμίευσης της δόσης οδήγησε σε άνοδο και τις μετοχές με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο 0,8%, υψηλό τελευταίων μηνών(από τον περασμένο Αύγουστο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι η Επιτροπή δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι παραμένουν κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα και την πειθαρχία στην αποπληρωμή του χρέους.

Η επιφυλακτική διατύπωση αντανακλά κάποιες από τις ανησυχίες στους κόλπους της ευρωζώνης ότι το νέο πλαίσιο μπορεί πάλι να αποδειχθεί υπερβολικά γενναιόδωρο και να βλάψει την πειθαρχία στην αποπληρωμή του χρέους.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές κατέληξαν σε μία πολύ σημαντική συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι για μετρίαση των όρων αποπληρωμής για ένα μέρος του υπέρογκου χρέους, το οποίο ακόμη αγγίζει το 180% τους ΑΕΠ της χώρας. Η δόση, η εκταμίευση της οποίας αποφασίστηκε σήμερα, αποτελεί μία από τις πολλές που αναμένεται να παρέχουν οι πιστωτές προς την Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, εάν η χώρα τηρεί τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης