Η κρατούσα πεποίθηση στην Ευρώπη είναι ότι η κρίση έχει σχεδόν τελειώσει στην Ελλάδα: η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, η χώρα μόλις άντλησε χρήματα από επενδυτές ομολόγων και η κυβέρνηση που πριν από τρία χρόνια βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού λέει στην Ευρωζώνη ότι δεν χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, επισημαίνει το Bloomberg, παρά τα δελεαστικά μηνύματα, υπάρχει ο συνεχιζόμενος πόνος για την “επιδιόρθωση” των οικονομικών του έθνους μετά από μια οικονομική κατάρρευση που δεν είχε καταγραφεί ποτέ ξανά πριν εν καιρώ ειρήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί σε όλα τα -εκτός από δύο- προαπαιτούμενα του προγράμματος διάσωσης, ορισμένοι αξιωματούχοι σε Αθήνα και Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει την εντατική “φροντίδα” ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.

Η οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα μέρος από αυτό που έχασε. Ένας στους πέντε Έλληνες πολίτες δεν βρίσκει δουλειά, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αναζητά εργασία για τουλάχιστον έναν χρόνο. Κάποιοι μάλιστα διαθέτουν υψηλά προσόντα. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν εκκρεμείς φορολογικές οφειλές, ενώ τα μη εισπραχθέντα ποσά ξεπερνούσαν τα 100 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους, αγγίζοντας το 56% του συνόλου της οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση επειδή οι τέσσερις σημαντικότερες τράπεζες υπόκεινται σε περιορισμούς εξαιτίας των capital controls και επιβαρύνονται με κόκκινα δάνεια σχεδόν 100 δισ. ευρώ. Τους προσεχείς μήνες θα διενεργηθούν stress tests που θα καθορίσουν εάν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Εν τω μεταξύ, προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια από πλειστηριασμούς ακινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση έχει πράγματι εξομαλυνθεί και υπάρχει ένα επίπεδο σταθερότητας, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα», σχολιάζει ο Δημήτρης Μπόκας, ιδιοκτήτης της Πλαγκτόν ΑΕ. Η πρόσβαση στα χρήματα είναι πιο δύσκολη και η φορολογική επιβάρυνση αντιστοιχεί στο 58% των κερδών της εταιρείας του, λέει.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης όταν το τρέχον πακέτο -το τρίτο σε οκτώ χρόνια- λήξει τον Αύγουστο.

Η τελευταία αναθεώρηση της ΕΕ, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα για να λάβει την επόμενη δόση.

Ανοιχτά παραμένουν το μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η πώληση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας. Διαδοχικές κυβερνήσεις συγκέντρωσαν μέχρι στιγμής το ένα δέκατο από τον στόχο του 2011 για αποκρατικοποιήσεις αξίας 50 δισ. ευρώ.

Το πλάνο είναι να δημιουργηθεί τώρα ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας περίπου 20 δισ. ευρώ, μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές ομολόγων και τους πόρους διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η χώρα πούλησε 7ετή ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ αυτό το μήνα με απόδοση 3,5% σε σύγκριση με τα διψήφια νούμερα του 2015, όταν ο Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος με την ευρωζώνη για το χρέος της Ελλάδας προτού συνθηκολογήσει.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσους έχουν αμφιβολίες, είναι ότι η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο έλεος των αγορών, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία έχοντας τόσα πολλά προβλήματα να εκκρεμούν. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτιμά ότι χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Το θέμα είναι πώς γίνεται βιώσιμη αυτή η κατάσταση», αναρωτιέται ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και στη συνέχεια να βρούμε μια κατάσταση που θα γίνει πολύ γρήγορα δύσκολη».

Λίγοι Έλληνες αναμένουν ότι θα επιστρέψουν στις πιο εύκολες μέρες πριν από το ξέσπασμα του 2010. Αλλά πολλοί λένε ότι αυτό που έγινε κανονικό για αυτούς, δεν μπορεί να διαρκέσει με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 20%. Έχει αποκαταστήσει λιγότερο από 2%.

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα έχει δεσμευτεί να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέρχεται από τη φορολογία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης έτσι ώστε να παρακολουθούν την πρόοδο και τις δαπάνες ακόμη κι όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Στην πολιτική σκηνή, το ελληνικό κοινοβούλιο ξεκινά έρευνα σε πρώην ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια υπόθεση δωροδοκίας στην οποία εμπλέκεται η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το αποκαλούν κυνήγι μαγισσών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης