Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκαετίας, στηρίζοντας τις προσπάθειες της χώρας για έξοδο από το Μνημόνιο το επόμενο έτος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 0.3% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο του 2017 μετά από την αναθεωρημένη ανάπτυξη της τάξης του 0.8% που σημειώθηκε στο β’ τρίμηνο. Σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1.3% το τρίτο τρίμηνο του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία το Σαββατοκύριακο για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Η καταβολή της δόσης, που θα συμπληρωθεί και από άλλες ομολογιακές εκδόσεις το επόμενο έτος, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να χτίσει μαξιλάρια ασφαλείας, καθώς θέλει να προετοιμαστεί για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης όταν αυτό λήξει τον Αύγουστο του 2018.

Και ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας για τρία διαδοχικά τρίμηνα παρέχει μια οικονομική σταθερότητα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ένα clean exit (καθαρή έξοδο) από τα μνημόνια, ωστόσο η επιβράδυνσή της το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το β’ τρίμηνο καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1.6% φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να πετύχει συνολική ανάπτυξη 1,6% το 2017, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να τρέξει με ρυθμό 1.2% τους τρεις τελευταίος μήνες του έτους», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Maxime Sbaihi, προσθέτοντας ότι:

«Είναι ένας πολύ υψηλός στόχος. Μια ανάπτυξη κατά το ήμισυ αυτού του επιπέδου είναι πιο πιθανή για το δ’ τρίμηνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα τοποθετούσε την ανάπτυξη του 2017 στο επίπεδο του 1.4% – κοντά αλλά κάτω του στόχου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης