Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Καθώς τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά από το peak του 2012, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές εξετάζουν θετικά την προοπτική επιστροφής της στις αγορές ομολόγων. Και στο κλίμα αυτό, το δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις, δεν χάνουν χρόνο να εκμεταλλευτούν την περίσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές εν τω μέσω σπέκουλας ότι η Ελλάδα θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα φέτος.

Ο ΟΤΕ προσέλκυσε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ από τους επενδυτές στην έκδοση τετραετούς ομολόγου 350 εκατ. ευρώ.

Μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την αναβάθμιση από την S&P στο Β+, η αξιολόγηση αυτή σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων της ευρωζώνης, θα βοηθήσουν να αυξηθεί η ζήτηση για μια νέα έκδοση ομολόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα έχει σίγουρα ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που να προσφέρει τέτοια απόδοση», αναφέρει ο Scott Thiel της BlackRock Inc.

Ο ΟΤΕ μείωσε τo yield στην πώληση ομολόγου στο εύρος του 2,5%-2,625% από τον αρχικό στόχο των 2,75%, κάνοντας λόγο για ισχυρή ζήτηση.

Οι Credit Sights και Kepler Cheuvreux δηλώνουν ότι η εταιρεία μπορεί να δεχθεί αναβάθμιση σε ΒΒ+ από ΒΒ.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2022, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως θελήσει να επωφεληθεί από την μείωση του κόστους δανεισμού και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, πουλώντας ομόλογα.

«Επειδή ακριβώς δεν έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντο να διαπιστώσουμε που θα τιμολογήσει η αγορά. Τώρα είναι καλή στιγμή να το κάνουμε», τόνισε ο Andrew Jackson, της Hermes Investment Management.

Η Greylock Capital Management, θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πουλάει τίτλους με λήξη 20-30 ετών, αναφέρει ο Diego Gerro του fund, ενώ ο Alberto Gallo της Algebris Investments θεωρεί τα ομόλογα της Ελλάδας κάτω των 10 ετών, υποτιμημένα.

Παρόλα αυτά, η τωρινή απουσία διαπραγμάτευσης ελληνικών ομολόγων, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά από την πρόσφατη αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς διαμορφώθηκε στα 331 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, από τα 434 εκατ. ευρώ το Μάιο.
Το Σεπτέμβριο του 2004 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 136 δισ. ευρώ.

Ο Thiel της BlackRock τονίζει ότι ενώ μια νέα πώληση ομολόγων θα προσφέρει την ευκαιρία να μπει στην αγορά, η έξοδος είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση.

Εξάλλου, σε ξεχωριστό δημοσίευμά του το Bloomberg επισημαίνει ότι η Ελλάδα πλησιάζει στο κατώφλι μιας πλήρους επιστροφής στην ομάδα των σταθερών ευρωπαϊκών χωρών που μπορούν να εκδώσουν ομόλογα κατά βούληση.

Μπορεί να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την έκδοση ομολόγων.

«Οι Έλληνες αξιωματούχοι ίσως το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό και προσπαθούν να ανιχνεύσουν το μέγεθος της ζήτησης με ένα roadshow στις ΗΠΑ για την οικονομία τους.
Ας ελπίσουμε ότι συνειδητοποιούν επίσης ότι οι τωρινές φιλικές συνθήκες της αγοράς δεν χρειάζεται να διαρκέσουν».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι με μια νέα αναβάθμιση από την S&P Global Rating, εάν τα δημοσιονομικά της χώρας συνεχίσουν να βελτιώνονται, οι επενδυτές που αγοράζουν τώρα μπορεί να το κάνουν με την ελπίδα μελλοντικών αλλαγών στην αξιολόγηση.

Επίσης, υπάρχει και ένα δεύτερο “βραβείο”: η προοπτική του να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Καθώς η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αυτό θα απαιτήσει από την ΕΚΤ να αποφασίσει ότι το χρέος της είναι πραγματικά βιώσιμο.

Τι καλύτερος τρόπος από μια νέα έκδοση ομολόγων για να το αποδείξει; Οι επενδυτές θα μπορούσαν να το δουν αυτό ως ευκαιρία να αγοράσουν προτού η Ελλάδα συμπεριληφθεί στο QE.

Εάν η Ελλάδα εξέδιδε τώρα τριετές ομόλογο, θα μπορούσε να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση από τις ΗΠΑ, ενώ τα 10ετή ομόλογα θα φαινόταν περισσότερο ελκυστικά σε Ευρωπαίους επενδυτές.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η πώληση ομολόγου τον Φεβρουάριο αντιμετώπισε δυσκολίες μετά την τιμολόγηση.

Το μέγεθος των 3 δισ. ευρώ ήταν πολύ μεγάλο, και η απόδοση των 3,5% ήταν πολύ χαμηλή. Μετά από την έκδοση, η απόδοση εκτινάχθηκε πάνω από το 4%. Όχι καλό σημάδι.

«Και εκεί που το κλίμα είχε αρχίσει να βελτιώνεται, ξέσπασε η ιταλική πολιτική κρίση το Μάι, η οποία επηρέασε τους ελληνικούς τίτλους. Επομένως η Ελλάδα ήταν σχεδόν πέντε μήνες εκτός αγοράς», επισημαίνεται.

Η μετάδοση της ιταλικής κρίσης και στην Ελλάδα αποτελεί υπενθύμιση ότι η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε ταλαντεύσεις στις οποίες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι. Δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, ούτε της αξίζει να είναι σε αυτό το σημείο.

Η ανάκαμψη είναι πραγματική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να βασίζονται ότι θα έχουν μια εύκολη επένδυση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο άνεμος είναι με το μέρος της Ελλάδας. Μια έκδοση ομολόγων πριν από τον Αύγουστο, θα σφράγιζε την επιστροφή της στο κλαμπ των αξιόπιστων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης