Η Ελλάδα σχεδιάζει να διοχετεύσει έως και 1 δισ.  ευρώ στις τράπεζες μέσα στην επόμενη πενταετία, επιδοτώντας μέρος της αποπληρωμής στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών, μεταδίδει το Bloomberg.

Επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του σχεδίου, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς αυτό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει ότι ορισμένα νοικοκυριά, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια θα προχωρούν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους με τις τράπεζες, με το κράτος να πληρώνει στη συνέχεια μέρος των μηνιαίων δόσεων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Bloomberg θυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες βαρύνονται με κόκκινα δάνεια 88,6 δισ. ευρώ, ένα «κληροδότημα» της κρίσης. Τα στεγαστικά δάνεια, σχολιάζει, θεωρούνται το πιο δύσκολο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των τραπεζών. Στόχος είναι να μετατραπεί ένα μέρος του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού σε εξυπηρετούμενο.

Το ετήσιο κόστος της επιδότησης αναμένεται να φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν οι πηγές. 

Το νέο πλαίσιο θα στηρίζει νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία. Θα τεθούν εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, ενώ η επιδότηση θα χάνεται για όσους καθυστερούν τις πληρωμές για περισσότερες από 90 ημέρες. Το σχέδιο στηρίζεται στο κυπριακό μοντέλο «Εστία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης