Δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη δραστικών μέτρων αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος για την οικονομία είναι διαχειρίσιμος με λεκτικές παρεμβάσεις και την ευελιξία του προγράμματος αγοράς assets, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Παρόλο που πολλά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να είναι αδικαιολόγητες και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την Ευρωζώνη καθώς αντιμετωπίζει δυσκολίες με τα παρατεταμένα lockdowns, δεν υπάρχει αίσθηση πανικού, τονίζουν οι πηγές του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα βήμα όπως η επέκταση του συνολικού μεγέθους του προγράμματος αγοράς assets είναι επί του παρόντος περιττό, ανέφεραν.

Δεν δήλωσαν εάν ο ρυθμός των αγορών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, χρησιμοποιώντας την ευελιξία του μέσου.

Μία εκ των πηγών επισήμανε ότι οι αποδόσεις μειώθηκαν τη Δευτέρα καθώς ορισμένα μέλη της ΕΚΤ δήλωσαν πως η Τράπεζα θα αντιδράσει έναντι αδικαιολόγητων αυξήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Fabio Panetta, αναφέρθηκε στο ζήτημα την Τρίτη, τονίζοντας ότι η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων «είναι ανεπιθύμητη και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Πρόσθεσε ακόμη πως «δεν είναι πολύ αργά» για δράση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης