Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, οι Βρετανοί θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 57,3 δισεκ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου 900 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ το εισόδημα των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί κατά 40,4 δισεκ., σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Bertelsmann που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το Brexit θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τα θεμέλια της μεγαλύτερης οικονομικής ζώνης του κόσμου και οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο οφείλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουν μια συμφωνία», σχολίασε ο Αρτ ντε Γκέους, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία (9,5 δισεκ. ευρώ) και η Γαλλία (7,73) συμπληρώνουν τη λίστα των χωρών που πλήττονται περισσότερο από το Brexit. Καμία χώρα της ΕΕ δεν γλιτώνει από αρνητικές επιπτώσεις, με την Μάλτα (-31 εκατ. ευρώ) και την Κύπρο (-42 εκατ. ευρώ) να είναι αυτές που φαίνεται ότι θα διαχειριστούν καλύτερα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη καταδεικνύει επίσης, και χωρίς να προκαλεί εντύπωση, ότι οι περιοχές που είναι πιο κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit, ανεξάρτητα από την έκβασή του, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των τιμών και των επιπτώσεων στην παραγωγικότητα.

Οι Ιρλανδοί θα μπορούσαν επίσης να χάσουν έως 720 ευρώ ανά κάτοικο σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο. Επιπλέον, όλες οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας, από τη Βρετάνη έως την Ολλανδία, θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο, με τον αντίκτυπο να αμβλύνεται όσο διαχέεται στην υπόλοιπη ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο ενός «ήπιου Brexit» αμβλύνει τις συνέπειες, συμπληρώνει το ινστιτούτο Bertelsmann, που διευκρινίζει ότι πρόκειται για ήπιες επιπτώσεις επί πολλά έτη και ότι ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι εντονότερος τους μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στην περίπτωση ενός Brexit με συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χάσει «παρά» 32 δισεκ. ευρώ τον χρόνο και η Ευρώπη 22 δισεκ. ευρώ.

Αντίθετα, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα βγουν μάλλον αλώβητες στην περίπτωση ενός Brexit. Στο σενάριο όπου δεν υπάρχει συμφωνία, οι Αμερικανοί μπορούν να ελπίζουν ότι έχουν επιπλέον έσοδα 13,2 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με 5,3 δισεκ. ευρώ για τους Κινέζους.

«Η ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας θα επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit. Αυτό θα καταστήσει πιο ακριβό το εμπόριο στο εσωτερικό της ΕΕ και πιο ελκυστικό το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Ντομινίκ Πονατού, εκ των συντακτών της έκθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης