Οι εκτιμήσεις της Federal Reserve για την οικονομία, τον πληθωρισμό και τους κινδύνους, έχουν αλλάξει δραματικά από το Σεπτέμβριο του 2018 και σε αυτό το πλαίσιο και οι κατευθυντήριες οδηγίες (guidance) για τη νομισματική της πολιτική, σημειώνει η Berenberg σε ανάλυση της, προσθέτοντας ωστόσο ότι το δημόσιο μήνυμα στέλνει η τράπεζα δεν είναι πάντα ξεκάθαρο.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται χαμηλότερα του στόχου του 2% της Fed και τους κινδύνους να είναι ξεκάθαρα καθοδικοί, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε στάση αναμονής όσον αφορά τα επιτόκια, σημειώνει η Berenberg και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επόμενη κίνηση που θα κάνει θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις της. Περιμένουμε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, αν και όχι τόσο χαμηλούς όσο η αρνητική ψυχολογία της αγοράς φαίνεται να δείχνει».

Η τράπεζα ξεχωρίσει στην ανάλυση της την ανακοίνωση πολιτικής μετά την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, στην οποία η Fed πρόσθεσε μια πρόταση με την οποία εξέφραζε την αβεβαιότητα της για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

«Αυτή ήταν σχεδόν παρόμοια με την πρόταση που είχε προσθέσει στην ανακοίνωση της τον Ιανουάριο του 2016», αναφέρει η Berenberg, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια η Fed καθυστέρησε την αύξηση των επιτοκίων της μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά ότι η προσθήκη που έκανε στην ανακοίνωση του Δεκεμβρίου -ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις- δείχνει πως η κεντρική τράπεζα και πάλι βρίσκεται σε στάση αναμονής.

«Όπως και στις αρχές του 2016, όταν η Fed είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για την Κίνα, η Fed θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική», αναφέρει.

«Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το Brexit και η επίπεδη καμπύλη των αποδόσεων ενισχύουν την επιφυλακτικότητα της Fed η οποία θέλει να αποφύγει μια ύφεση. Το 2016, η Fed κράτησε στάση αναμονής για σχεδόν ένα χρόνο πριν ξεκινήσει και πάλι τις αυξήσεις των επιτοκίων. Την εν λόγω περίοδο τα επιτόκια της Fed ήταν κοντά στο μηδέν – πολύ αρνητικά σε πραγματικούς όρους – και δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να περιορίζει τον ισολογισμό της. Σήμερα, με τα επιτόκια κοντά στο εύρος των εκτιμήσεων για το ουδέτερο επίπεδο και με τον ισολογισμό να περιορίζεται, είναι μικρότερη η ανάγκη η Fed να αυξήσει τα επιτόκια για να φτάσει το ουδέτερο επίπεδο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης