Η τράπεζα Berenberg σημειώνει στην ανάλυσή της ότι η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στο ύφος αλλά και στην ουσία, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να γιατρέψει κατά ένα μέρος το μεγάλο χάσμα που έχει δημιουργηθεί στην αμερικανική κοινωνία και στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη.

Η Berenberg αναμένει επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Αυξημένο ρόλο της κυβέρνησης σε συνδυασμό με πιο σφιχτούς κανονισμούς για τη βιομηχανία, το περιβάλλον και την αγορά εργασίας.

-Μια ώθηση για την αύξηση των φόρων (σταδιακά), αν και οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία αναμένεται να το αποτρέψουν.

-Άλλη μια μεγάλη δημοσιονομική ώθηση τον Ιανουάριο του 2021 το αργότερο, αν και δεν θα είναι όσο μεγάλη θα ήταν με την πλήρη επικράτηση των Δημοκρατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Κάποιους κινδύνους στη μακροχρόνια αναπτυξιακή τάση εάν οι ρυθμιστικές πολιτικές κλίνουν υπερβολικά προς τα αριστερά.

-Μια πολύ πιο ήρεμη εξωτερική και εμπορική πολιτική με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο για έναν σοβαρό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ε.Ε., κάτι που θα είναι επωφελές για το παγκόσμιο εμπόριο και για την Ευρώπη.

Στο πρώτο εναλλακτικό σενάριο (νίκη Μπάιντεν και επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία), η τράπεζα περιμένει μια ώθηση για αύξηση των φόρων, ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό πακέτο και πιθανώς περισσότερους κινδύνους στις μακροπρόθεσμες προοπτικές εάν οι κανονιστικές και φορολογικές πολιτικές κλίνουν υπερβολικά προς τα αριστερά.

Τέλος, στο δεύτερο εναλλακτικό σενάριο (νίκη Τραμπ, μοιρασμένο Κογκρέσο), η τράπεζα βλέπει μια δύσκολη διαδρομή με τον πρόεδρο Τραμπ να είναι περισσότερο διχαστικός και απρόβλεπτος.

Το αναμενόμενο δημοσιονομικό πακέτο θα είναι μικρότερο σε σχέση με το πακέτο που θα ψήφιζαν οι Δημοκρατικοί, οι φόροι θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, θα υπάρξει κάποια περαιτέρω απορρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου και η αβεβαιότητα στην εξωτερική και εμπορική πολιτική θα συνεχιστεί.

Ο κίνδυνος τέλος για έναν εμπορικό πόλεμο με την Ε.Ε. θα είναι μεγαλύτερος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης