Η αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας γίνεται ο χειρότερος εχθρός του εαυτού της, σημειώνει η Berenberg σε ανάλυσή της. Όπως επισημαίνει, έχοντας παρουσιάσει έναν δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2019 έως το 2021 που δοκιμάζει τα όρια της υπομονής των επενδυτών, λογικά θα έπρεπε να βάλει τα δυνατά της για να αντιμετωπίσει την όποια νευρικότητα.

Ωστόσο, ο ηγέτης του κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και σε μικρότερο βαθμό ο ηγέτες της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι απρόσεκτα τρομάζουν τους επενδυτές και προκαλούν ανησυχία ανά την Ευρώπη. Με τα δημοσιονομικά τους σχέδια, οι αντισυστημικοί ηγέτες της Ιταλίας θέτουν τους εαυτούς τους στο έλεος όσων παρακολουθούν τις αγορές ομολόγων, των οίκων αξιολόγησης και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας είναι εσφαλμένα, αλλά όχι αρκετά τρομακτικά για να πυροδοτήσουν μια πραγματική κρίση χρέους αυτή τη στιγμή.

To βασικό σενάριο για την Bereberg παραμένει ότι, παρά την όποια αναταραχή, θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Ωστόσο, απρόσεκτες δηλώσεις από κορυφαίους ηγέτες στη Ρώμη διατηρούν τον κίνδυνο η Ιταλία να ξεπεράσει το όριο και να διολισθήσει σε μια σοβαρή κρίση σύντομα.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, οι λαϊκιστές μπορεί να κάνουν μια μικρή υποχώρηση έναντι των πιέσεων των αγορών και της Ε.Ε., μειώνοντας τους στόχους για το έλλειμμα στο 2,2% για το 2020 και στο 2% για το 2021, από το αρχικό τους σχέδιο για έλλειμμα 2,4% για καθένα από τα τρία επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει η Berenberg, ακόμη και με αυτή τη μικρή υποχώρηση, τα σχέδια της Ιταλίας ξεκάθαρα παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε. Αν οι Ιταλοί ηγέτες προσέξουν καλά τη ρητορική τους, τέτοια μικρά βήματα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες η χώρα να γλιτώσει μια μεγάλη κρίση. Αλλά, όσο περισσότερο οι Ιταλοί ηγέτες τα βάζουν με την Ε.Ε., τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι νευρικές αγορές αγορές ομολόγων να αντιδράσουν αναλόγως.

H Berenberg ειδικότερα σχολιάζει πως η ιταλική οικονομία μπορεί να ανταποκριθεί καλά για κάποιο χρονικό διάστημα σε μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης όπως αυτά που σχεδιάζει η αντισυστημική κυβέρνηση της χώρας, ερχόμενη σε αντίθεση με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της.

Ωστόσο, αν υπάρξει έντονη διαμάχη με τους Ευρωπαίους εταίρους της, θα μπορούσαν να προκληθούν φόβοι εξόδου από το ευρώ, ενώ θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά το οικονομικό κλίμα, περισσότερο από όσο θα μπορούσε η δημοσιονομική τόνωση να ενισχύσει τις επενδυτικές διαθέσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Επίσης, η αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων αυξάνει το χρηματοδοτικό κόστος, καθυστερεί την πιστωτική επέκταση και κάνει πιο αδύναμες τις τράπεζες. Όλα αυτά πλήττουν τις οικονομικές προοπτικές.

Η Berenberg αναφέρει ακόμη πως η Ιταλία έκανε σοβαρή πρόοδο επί Μόντι, Ρέντσι και Τζεντιλόνι. Ακόμη κι αν η ιταλική κρίση χρέους είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί, με μια οικονομική ανάπτυξη περίπου 1% το 2018, ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2,8% του ΑΕΠ, έλλειμμα μόλις 2% το 2018, η Ιταλία δεν είναι υποψήφια για μια άμεση κρίση χρέους.

Αντίθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ικανή να ξεφύγει με μια μέτρια δημοσιονομική ολίσθηση. Όμως, αν η αντισυστημική κυβέρνηση στη Ρώμη θέλει πραγματικά να μιμηθεί τη συμπεριφορά του καταστροφικού Γιάνη Βαρουφάκη, τότε όλα είναι πιθανά.

Αν γίνουν λανθασμένοι χειρισμοί, το μείγμα της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη, μια θορυβώδης σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και ενδεχόμενες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρες, θα μπορούσαν να γίνουν τοξικά.

Η Berenberg σημειώνει πως ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ιταλικές αγορές ομολόγων.

Ευελπιστούμε ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκρατηθούν, αφήνοντας τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ήρεμα και ευγενικά να θυμίσει στην Ιταλία τους κανόνες, καταλήγει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης