Ένας μεγάλος αριθμός funds πιστεύουν πλέον ότι οι παγκόσμιες μετοχές είναι υπερτιμημένες, σύμφωνα με την νέα έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.

Μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι διεθνείς μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έχουν υποστεί πίεση, υποχωρώντας από τα επίπεδα ρεκόρ, η μηνιαία έρευνα της BofA αποκαλύπτει ότι το 44% των διαχειριστών κεφαλαίων πιστεύουν ότι οι μετοχές είναι ακριβές, από 37% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν από έναν μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τότε που άρχισε η έρευνα το 1998, ενώ το 18% των επενδυτών πιστεύει ότι οι μετοχές βρίσκονται σε επίπεδο “φούσκας”.

Παράλληλα, το 84% των funds πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι η πιο υπερτιμημένη αγορά μετοχών στον κόσμο.

«Η αντίληψη των επενδυτών για τις υπερβολικές αποτιμήσεις συμπίπτει με υψηλές προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία διεθνώς», όπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA, Michael Hartnett. Όπως προειδοποιεί, η ευαισθησία της αγοράς σε οποιαδήποτε πτώση των κερδών είναι «πολύ υψηλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές επίσης είναι λιγότερο θετικοί για τις μελλοντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, με τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης μειώθηκαν στο 39% αυτό το μήνα από την κορυφή του 62% τον Ιανουάριο.

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι πιο αισιόδοξες πάντως, σύμφωνα με τα funds.

Σχεδόν το 20% των επενδυτών πιστεύουν ότι οι μετοχές της Ευρώπης παραμένουν υποτιμημένες σε μία χρονιά που η ευρωζώνη κατάφερε να απομακρύνει τους πολιτικούς κινδύνους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει με τα μέτρα τόνωσης της αγοράς.

Παράλληλα, οι θέσεις των funds στις ευρωπαϊκές μετοχές διαμορφώνονται στο 58% overweight, κοντά στο υψηλό δύο ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης