«Ο αθλητισμός αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία και έχει εξαιρετική δυναμική για την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου “The Economist Sports Business Summit for Southeast Europe”, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού, με την αξιοποίηση της πολιτιστικής και αθλητικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (κλιματολογικών, μορφολογικών) της χώρας μας, με στόχο την προσέλκυση εκδηλώσεων, έστω και μικρής ή μεσαίας εμβέλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λέμε όχι στη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου στον αθλητισμό», επισήμανε ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και στη διοργάνωση αγώνων από ιδιώτες. Επιπρόσθετα, ο Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η αναβίωση του «Ράλι Ακρόπολις».

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Αθλητισμού απηύθηνε πρόσκληση στους επιχειρηματίες να επενδύσουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τον αθλητικό τουρισμό. «Στην προσπάθεια της απαγκίστρωσης από τον κρατικοδίαιτο αθλητισμό, ζητούμε και τη δική σας συμβολή. Να συμβάλετε στην περαιτέρω ανάπτυξη του υπέρτατου αγαθού του αθλητισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Ο χαιρετισμός του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στο συνέδριο του “Economist” για τον αθλητισμό και την επιχειρηματικότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της διάσκεψης με ένα θέμα τόσο ενδιαφέρον και σύγχρονο. Μια διάσκεψη που συνδέει τον αθλητισμό με την ανάπτυξη και την ευημερία.

O αθλητισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού της Ελλάδας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού ιδεώδους. Είναι μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Ο αθλητισμός, πέρα από την τεράστια πολιτιστική του αξία, είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές και προοπτικές.

Κυρίες και κύριοι, στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον αθλητισμό. Οι πολιτικές μας για τον αθλητισμό είναι σχεδιασμένες σε συνδυασμό με τις πολιτικές μας για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία ως πυλώνα ανάπτυξης. Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αθλητισμός αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία και έχει εξαιρετική δυναμική για την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Και φυσικά, λέμε όχι στη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου στον αθλητισμό.

Η Ελλάδα, με την σπουδαία πολιτιστική και αθλητική της κληρονομιά, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του αθλητισμού για τα περισσότερα αθλήματα.

Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ακόμη και μικρής ή μεσαίας εμβέλειας, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αφενός προώθησης του αθλητικού πνεύματος και αφετέρου προβολής ενός τόπου και ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού.

Ο αθλητικός τουρισμός είναι μία αναπτυσσόμενη δραστηριότητα, που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην ενίσχυση του αθλητισμού και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, αφού μπορεί να συνδυάσει όλες σχεδόν τις μορφές αθλητικού τουρισμού. Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας είναι αξιόλογες. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:

– Σήμερα, ο αθλητικός τουρισμός κατέχει ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.

– Ο αθλητικός τουρισμός θα έχει ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης41,45% μεταξύ του 2017 και 2021.

– Στο Άμπου Ντάμπι δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση, η εταιρεία “Sport in AbuDhabi” για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού.

Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από πολλά θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά εμπόδια για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Η παρέμβαση της Πολιτείας είναι αναγκαία. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αθλητικό τουρισμό ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και συντήρηση των αθλητικών υποδομών, είναι αναγκαία.

Θα σταθώ για λίγο στο ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι υποδομές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί η αθλητική βιομηχανία.

Η χώρα μας διαθέτει μεγάλες και αρκετά σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πολλές από αυτές παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ κάποιες άλλες έχουν αφεθεί στην ελλιπή συντήρηση ή στην εγκατάλειψη. Αποτελεί προτεραιότητά μας η αξιοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων, είτε από το ΤΑΙΠΕΔ, είτε από τη ΓΓΑ, είτε από άλλους φορείς. Είτε μέσω ΣΔΙΤ ή οποιαδήποτε άλλη μορφή. Ήδη, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και δρομολογήσει δράσεις για:

– την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων,

– σε συνεργασία με το ΤΕΕ, την εκπόνηση μελετών για τον έλεγχο της στατικότητας και τις ανάγκες συντήρησης των υποδομών, προκειμένου άμεσα να προχωρήσουμε σε διαδικασίες εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων,

– την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης (master plan) για την αξιοποίηση των πολυδύναμων αθλητικών κέντρων σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ,

– την διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον αθλητισμό.

Δεν αναφέρομαι μόνο σε χορηγίες για την διενέργεια αθλητικών εκδηλώσεων. Προφανώς και οι χορηγίες είναι εξαιρετικά σημαντικές και απαραίτητες. Κυρίως, όμως, αναφέρομαι στην προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας και στον αθλητικό κόσμο και στον επιχειρηματικό, ώστε να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη.

Ήδη, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς βεληνεκούς, όπως αυτές που διοργανώνονται στο Costa Navarino, στο Spetses Mini Marathon και στην Ελούντα το Golf αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα αθλητικού τουρισμού.

Όπως επίσης, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο του αθλητικού τουρισμού. Κι αυτό διότι στον κλάδο της αυτοκίνησης εμπλέκονται ισχυροί παράγοντες του χώρου. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί μια δραστηριότητα με φιλάθλους σε όλο τον κόσμο και μάλιστα προσελκύει τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης. Πρόθεσή μας, άλλωστε, είναι η αναβίωση του θεσμού με πολύ ισχυρή προβολή του διεθνώς αναγνωρισμένου brandname Ράλλυ Ακρόπολις. Και αυτό θα αποδώσει.

Ο αθλητικός τουρισμός αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε δημοφιλή δραστηριότητα, καταλαμβάνοντας σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας και συνοδεύεται από μια σειρά επιδράσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας. Μερικά από τα πλεονεκτήματα του αθλητικού τουριστικού προϊόντος είναι η δημιουργία πλούτου και αγοραστικής δύναμης, λόγω αύξησης των επενδύσεων και του ΑΕΠ, η αύξηση θέσεων εργασίας και τα ταμειακά αποτελέσματα.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσει την ανάπτυξη βελτιώνοντας:

– την απόδοση από τα υπάρχοντα αθλητικά γεγονότα και την οργάνωση περισσότερων αθλητικών γεγονότων,

– την στοχοθέτηση και ενίσχυση αθλητικών εκδηλώσεων που προσφέρουν υψηλότερα πιθανά έσοδα για τον τουρισμό,

– την διάδοση των ωφελειών των αθλητικών γεγονότων (νέων και υπαρχόντων) σε περισσότερες περιοχές και όχι μόνο στα κύρια μητροπολιτικά κέντρα

– και τέλος, τον συντονισμό των αθλητικών γεγονότων με άλλες σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των αθλητικών τουριστών, καθώς και τα έσοδα που δημιουργούν στην τοπική κοινωνία.

Και, σας διαβεβαιώνω, προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Κλείνοντας, επισημαίνω ότι δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες μεγιστοποιείται η ωφέλεια που επιφέρει ο αθλητισμός στον τουρισμό ως μοχλός οικονομικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

 

Στην προσπάθεια της απαγκίστρωσης από τον κρατικοδίαιτο αθλητισμό, ζητούμε και τη δική σας συμβολή. Να συμβάλετε στην περαιτέρω ανάπτυξη του υπέρτατου αγαθού του αθλητισμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης