«Κύμα ρευστοποίησης» τίτλων επέφερε στην αγορά ομολόγων η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου το 10ετές ομόλογο, που εκδόθηκε εφέτος τον Μάρτιο, προκειμένου να επιτύχει εξοικονόμηση από τη διαφορά επιτοκίου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενώ κατά τις πρώτες ώρες στης συνεδρίασης είχε υποχωρήσει έως το 1,35% μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου να ξαναβγεί στις αγορές, η απόδοση του τίτλου εκτινάχθηκε στο 1,44%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποχώρηση της τιμής του ομολόγου οφείλεται σε ρευστοποιήσεις τίτλων οι οποίες παρατηρήθηκαν. Η εξέλιξη αποδίδεται από αναλυτές στην υπερβολική αύξηση της τιμής του 10ετούς ομολόγου που είχε παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα.
Είναι ενδεικτικό ότι το “ράλι” στην τιμή του τίτλου είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η απόδοση του από το 3,5% που ήταν τον Μάρτιο στα τρέχοντα επίπεδα.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,38% από 1,32% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,58% να διαμορφωθεί στο 1,96% από 1,91%.

   Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0994 δολ από 1,0972 δολ. που άνοιξε η αγορά.

     Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,336%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,389%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,419% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,474%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0993 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης