Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι υπεραμύνθηκε σήμερα, ενώπιον του κοινοβουλίου, τον απολογισμό του και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, με φόντο την οικονομική κρίση που πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

«Οι βαθιές αλλαγές απαιτούν υπομονή. Σήμερα, η Αργεντινή είναι καλύτερα εξοπλισμένη σε σύγκριση με το 2015. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε βαθιές αλλαγές. Έχουμε εξέλθει από το τέλμα. Η κυβέρνηση εργάζεται σκεφτόμενη μακροπρόθεσμα» επισήμανε στην τελευταία ομιλία του προς το Έθνος της θητείας του, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εξουσία από τα τέλη του 2015, ο Μαουρίσιο Μάκρι, ένας επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Boca Juniors, έχει προχωρήσει σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όμως οι υποσχέσεις του να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει την Αργεντινή στον δρόμο της ανάπτυξης δεν έχουν καρποφορήσει.

Η ύφεση ανήλθε στο 2,6% το 2018 και θα συνεχιστεί και το 2019. Ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 50% τους τελευταίους 12 μήνες και έφθασε στο 3% μονάχα τον μήνα Ιανουάριο. Εργοστάσια κλείνουν και θέσεις εργασίας χάνονται.

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» επαναλαμβάνει, εντούτοις, ο επικεφαλής του κράτους της Αργεντινής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από δύο νομισματικές κρίσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το πέσο να χάσει το 50% της συναλλαγματικής αξίας του, ο Μάκρι ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ένα δάνειο ύψους 57 δισεκατομμυρίων εκταμιεύτηκε για να σταθεροποιηθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Στον αντίποδα, η Αργεντινή εφαρμόζει ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα λιτότητας, με στόχο να μηδενίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2019.

«Το έλλειμμα του προϋπολογισμού παράγει τον πληθωρισμό κι ο πληθωρισμός παράγει τη φτώχεια. Επιτιθέμεθα στις ρίζες του προβλήματος προκειμένου η διαρθρωτική φτώχεια να μπορέσει να μειωθεί» εξήγησε ο Μάκρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης