Το δεινοπαθούν πέσο της Αργεντινής κατέρρευσε 30,3% στο επίπεδο-ρεκόρ των 65 πέσος ανά δολάριο τη Δευτέρα, μετά τη χειρότερη της αναμενόμενης επίδοση του φιλικού προς τις αγορές προέδρου Mauricio Macri στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής.

Τα ομόλογα και οι μετοχές αναμένεται επίσης να κινηθούν πτωτικά, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez -σύμμαχος του οποίου είναι η  πρώην Πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner- κυριάρχησε στις προκαταρκτικές εκλογές με μεγαλύτερη της αναμενόμενης διαφορά της τάξης του 15,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τις πιθανότητες επανεκλογής του Macri για δεύτερη θητεία στις εκλογές του Οκτωβρίου, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σημειώνουν ότι η κλίμακα της νίκης του Fernandez ήταν πολύ πιο μεγάλη από αυτή που προέβλεπε το “bear case” σενάριο.

«Αναμένουμε σημαντικές ρευστοποιήσεις στα assets σκληρού νομίσματος και μεγάλες πιέσεις στο πέσο με πιθανή υποτίμηση τις προσεχείς εβδομάδες», προειδοποιούν σε σημείωμά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προβάδισμα του Fernandez ξεπέρασε κατά πολύ την “ψαλίδα” των 2-8 ποσοστιαίων μονάδων που είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις.

«Οι αγορές αντιδρούν άσχημα όταν συνειδητοποιούν ότι εξαπατήθηκαν. Βιώνουμε μια πλασματική οικονομία και η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα ο Fernandez.

H Αργεντινή βρίσκεται σε φάση ύφεσης με πληθωρισμό άνω του 55% μετά από περισσότερα από τρία έτη πολιτικών του Macri.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης