Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, δήλωσε χθες Τρίτη ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει την εκταμίευση του εναπομείναντος ποσού 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δάνειο συνολικού ύψους 57 δισεκ. δολαρίων η σύμβαση για τη χορήγηση του οποίου συνήφθη το 2018 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από την κυβέρνηση του απερχόμενου δεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

«Αυτό που θέλω είναι να σταματήσουμε να ζητάμε [χρήματα] και να με αφήσουν να αποπληρώσω» το δάνειο, τόνισε ο Φερνάντες, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω ήδη τεράστιο πρόβλημα — και θα ζητήσω να μου δανείσουν επιπλέον 11 δισ. δολάρια;», διερωτήθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον αργεντίνικο ραδιοφωνικό σταθμό Con Vos, ερωτηθείς για τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Ο Φερνάντες λέει πως σκοπός του είναι να “αναζωογονηθεί η οικονομία για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε [τους δανειστές] και να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους με λογικό τρόπο”.

Το ΔΝΤ ανέστειλε τον Σεπτέμβριο την εκταμίευση μιας δόσης 5,4 δισεκ. δολαρίων, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση του Μάκρι δεν εκπλήρωσε δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τους στόχους για τη μείωση του πληθωρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να ξεπεράσει το 50% στο τέλος της χρονιάς, κατά τους υπολογισμούς διαφόρων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Με την οικονομία της Αργεντινής σε ύφεση τους τελευταίους 20 μήνες, ο πρόεδρος Μάκρι αναγκάστηκε να ανακοινώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους που διακρατούν εγχώριοι επενδυτές.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα συρρικνωθεί κατά 3,1% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής αυξήθηκε κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια επί των ημερών του Μάκρι και ξεπερνά πλέον το 90% του ΑΕΠ· όταν αναλάμβανε την εξουσία, το 2015, βρισκόταν στο 38% του ΑΕΠ.

Από το 2006 ως το 2016, η Αργεντινή μείωσε στο ελάχιστο τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, επί των ημερών των προέδρων Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και της συζύγου του εκλιπόντα Κίρσνερ, της Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ (2007-2015). Αυτή η τελευταία θα ορκιστεί τον επόμενο μήνα αντιπρόεδρος του Αλμπέρτο Φερνάντες.

Επιδιώκοντας το ΔΝΤ να πάψει να επεμβαίνει στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής του λατινοαμερικάνικου κράτους, ο Κίρσνερ ακύρωσε το 2006 το σύνολο του δανεισμού από τον διεθνή θεσμό, αποπληρώνοντας οφειλές ύψους 9,5 δισ. δολαρίων.

Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο Μάκρι προχώρησε σε επαναπροσέγγιση με το ΔΝΤ, οργανισμό στον οποίο πολλοί στην Αργεντινή προσάπτουν ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας το 2001, που θεωρούν ως ακόμη και σήμερα εθνικό τραύμα που δεν έχει επουλωθεί.

Το ύψος του χρέους του Μπουένος Άιρες μετά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψε η κυβέρνηση του Μάκρι με το ΔΝΤ ανέρχεται σήμερα σε 45 δισ. δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης