Ενισχύεται σήμερα το πέσο Αργεντινής έναντι του αμερικανικού δολαρίου στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσε την Κυριακή η κυβέρνηση της χώρας για να επιβραδύνει τις εκροές από τη χώρα εν μέσω μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το νόμισμα της Αργεντινής ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου, με το ένα δολάριο να αγοράζει περίπου 58 pesos. Την ίδια στιγμή ο χρηματιστηριακός δείκτης Merval  σημειώνει άλμα σχεδόν 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα περιορίσει τις εκροές δολαρίων, ενώ οι εξαγωγείς θα πρέπει να επαναπατρίσουν όλα τα σκληρά νομίσματα από τις συναλλαγές που πραγματοποιούν στο εξωτερικό.

Στα φυσικά πρόσωπα θα επιτρέπεται να αγοράζουν έως $10.000 το μήνα ενώ οι τραπεζικές συναλλαγές στο εξωτερικό από κατοίκους της χώρας θα περιοριστούν επίσης στο ίδιο ποσό.

Το πέσο έχει χάσει το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου μετά την επικράτηση του νέου υποψηφίου των περονιστών, Αλμπέρτο Φερνάντες έναντι του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο Φερνάντες θα οδηγήσει την Αργεντινή στις πρακτικές της κυβέρνησης της Κριστίνα Κίρχνερ – η οποία συμμετέχει στις εκλογές ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Φερνάντες – εκτροχιάζοντας τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχει προσπαθήσει να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα προχωρώντας σε μαζικές πωλήσεις δολαρίων, ωστόσο η τακτική αυτή έχει επιβαρύνει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της και δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλη περίοδο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης