Η ποιότητα του ελληνικού μελιού και η σημασία της ελληνικής μελισσοκομίας στην αγροτική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, το Σάββατο, στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί στην μελισσοκομία η θέση και η αξία που δικαιούται «ως η κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για περισσότερους από 24.000 μελισσοκόμους, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι νέοι, νέοι μελισσοκόμοι, που διαχειρίζονται πάνω από 1.200.000 κυψέλες και παράγουν πάνω από 22.000 τόνους μέλι ετησίως», ενώ προσέθεσε ότι ως υπουργείο και ως πολιτεία πρέπει «να… ξεκολλήσουμε από το να αντιμετωπίζουμε τη μελισσοκομία ως τον φτωχό συγγενή της αγροτικής οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ε.Ε., με τις εξαγωγές μας να παρουσιάζουν ανοδική πορεία  και να υπερβαίνουν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, τους 3.175,5 τόνους ή τα 13,6 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84 % των φυτικών ειδών και το 76 % της παραγωγής τροφίμων, εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών και συνεπώς η οικονομική αξία, που παράγεται με τη φυσική επικονίαση υπολογίζεται σε 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ΕΕ, υπερβαίνοντας προφανώς κατά πολύ την αξία του παραγόμενου μελιού.

«Ως χώρα να… ξεκολλήσουμε από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού με αιχμή τις ελληνοποιήσεις που πλήττουν την ελληνική παραγωγή. Ως κυβέρνηση  – το έχει καταστήσει σαφές ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – είμαστε εξαιρετικά αυστηροί, θα έλεγα, αμείλικτοι, στην πάταξη αυτών των φαινομένων θέτοντας σε εφαρμογή ένα ολιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης. Παράλληλα, προσανατολιζόμαστε να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν αναλάβει χώρες  όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούμε την διακρατική συνεργασία βασική προϋπόθεση για ν’ αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας-πάντοτε προς όφελος και της ελληνικής παραγωγής, αλλά και του καταναλωτικού κοινού», τόνισε η κ. Αραμπατζή, καθώς όπως σημείωσε «η ποιότητα του ελληνικού μελιού είναι αδιαμφισβήτητη, αναγνωρισμένη διεθνώς, το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, άρα η αποτελεσματική προστασία του δεν είναι πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη. Στόχος μας, η επένδυση στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας».

Σχετικά με τις προτάσεις που επεξεργάζονται και προσανατολίζονται να θέσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Αραμπατζή ανέφερε ότι μία από αυτές «αφορά την τροποποίηση της οδηγίας για το μέλι 2001/110 στην κατεύθυνση να αντικατασταθεί στις ετικέτες ο χαρακτηρισμός “μείγμα μελιών Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε.”  με την ένδειξη της χώρας ή των χωρών από τις οποίες προέρχεται το μέλι που χρησιμοποιήθηκε στο τελικό προϊόν, με συγκεκριμένα ποσοστά ανά χώρα». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτή μας την προσπάθεια σας θέλουμε και είμαι βέβαιη ότι θα σας έχουμε αρωγούς. Με την ίδια λογική εξετάζουμε θετικά την πρόταση για θέσπιση του Ελληνικού Σήματος, ως ασπίδα προστασίας στο ελληνικό μέλι, απέναντι στις απόπειρες νοθείας καθώς και τις ελληνοποιήσεις», επισήμανε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ προσέθεσε ότι συνολικά το σχέδιο διαρθρώνεται σε δύο άξονες: «από τη μία προστασία της παραγωγής,  από την άλλη ανάδειξη του ελληνικού μελιού  και έμπρακτη στήριξη των μελισσοκόμων».

Η κ. Αραμπατζή, αναφερόμενη στο Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2020-2022, την ΚΥΑ για την εφαρμογή του οποίου έχει ήδη υπογράψει και επίκεινται οι υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς, γνωστοποίησε τις δράσεις στις οποίες πρόκειται να  προχωρήσουν, όπως, παροχή τεχνικής βοήθειας στους μελισσοκόμους και τις οργανώσεις τους μέσω των Κέντρων Μελισσοκομίας, προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών μελισσών με έμφαση στην στοχευμένη επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση του μικρού σκαθαριού της κυψέλης, πρόγραμμα επιδότησης των παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες, πρόγραμμα στήριξης της νομαδικής μελισσοκομίας με ενίσχυση των μελισσοκόμων για την κάλυψη μέρους των δαπανών μετακίνησης των μελισσοσμηνών τους, αναλύσεις μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας, προώθηση προγραμμάτων καινοτομίας. «Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε σε μια νέα δράση, την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά και την ταυτοποίηση τύπων ελληνικού μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. Σκοπός μας είναι η «χαρτογράφηση» της ποιότητας και των γυρεόκοκκων του παραγόμενου μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας  με έμφαση κυρίως σε βασικά φυσικο-χημικά χαρακτηριστικά αλλά και σε χαρακτηριστικά που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμεύουν στη διάκριση της γεωγραφικής προέλευσης», επισήμανε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ως υπουργείο καταφέραμε και πετύχαμε την αύξηση κατά 56,52%, στο πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται σε 12 ευρώ ανά παραγωγική κυψέλη με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης να διαμορφώνεται πλέον στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, από το 1,15». Σχετικά με το ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο η κ. Αραμπατζή ανέφερε ότι η εφαρμογή του έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι πλήρως λειτουργική. «Συνεπώς, έχουμε πλέον την δυνατότητα να προχωρήσουμε στη νομοθετική κατοχύρωση για την θέσπιση του μητρώου, εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολιτείας στην κατεύθυνση στήριξης των μελισσοκόμων και επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία», τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι  «αν θέλουμε – που θέλουμε- να περάσει σε άλλο επίπεδο η ελληνική μελισσοκομία, τότε είναι μονόδρομος να… κολλήσουν με το ελληνικό μέλι και όλα τα προϊόντα της μέλισσας οι τουρίστες, πάνω από 30 εκατομμύρια κάθε χρόνο, και οι νέες γενιές, τα παιδιά μας».

«Άρα, από τη μία αποτελεσματικότερη σύνδεση με την τουριστική βιομηχανία, και από την άλλη, ένταξη του μελιού στην παιδική διατροφή. Και τι καλύτερο από το σχολικό πρόγραμμα «Μέλι για πρωινό»; Όχι πως δεν είναι ό,τι καλύτερο και για απογευματινό… Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι για να μυηθούμε στη μοναδική γεύση του ελληνικού μελιού», κατέληξε η κ. Αραμπατζή.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης