Ενώ το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαμάχες, Αμερικανός αξιωματούχος με αρμοδιότητες στη χάραξη πολιτικής επανέφερε στο προσκήνιο την αμφιλεγόμενη ιδέα περί «σύγκρουσης πολιτισμών» στη διαμόρφωση της πολιτικής για την Κίνα, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις και κριτική εντός και εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Xinhua (Νέα Κίνα).

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής Χάραξης Πολιτικής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κίρον Σκίνερ, κατά τη διάρκεια φόρουμ για την ασφάλεια που έγινε την περασμένη εβδομάδα, συνέκρινε τον ανταγωνισμό Κίνας-ΗΠΑ με μια «σύγκρουση πολιτισμών», υποστηρίζοντας ότι είναι η «πρώτη φορά που θα έχουμε έναν ισχυρό ανταγωνιστή που δεν ανήκει στην καυκασιανή φυλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξοργιστική και ξεπερασμένη ψυχροπολεμική, φυλετική ρητορική αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία και τις υπερβολικές αντιδράσεις μεταξύ κάποιων πολιτικών στην Ουάσινγκτον για το πώς να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Κίνας, σημειώνεται στο άρθρο του Xinhua.

Ενώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις πολιτιστικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η απόκλισή τους δεν πρέπει να μεγαλοποιείται και να διαστρεβλώνεται.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε τη Δευτέρα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι είναι «απλά παράλογο και εντελώς απαράδεκτο να κοιτά κανείς τις σινοαμερικανικές σχέσεις από μια σκοπιά σύγκρουσης πολιτισμών, ακόμα και ρατσισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρελθόν και το παρόν επιβεβαιώνουν πλήρως ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν να κερδίσουν από τη συνεργασία και να χάσουν από τη αντιπαράθεση και ότι η συνεργασία είναι η μοναδική σωστή επιλογή και για τις δύο πλευρές.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η συνεργασία και οι ανταλλαγές σε όλους τους τομείς εν πολλοίς αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο στις σινοαμερικανικές σχέσεις, που έχουν αποδειχθεί επωφελείς και αποδοτικές για τους λαούς και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού.

Αυτό που ο Σκίνερ και ομοϊδεάτες του προσπαθούν να κάνουν, είναι να μεγεθύνουν τις σινοαμερικανικές διαφορές με μια ρατσιστική προκατάληψη σύγκρουσης πολιτισμών και ως εκ τούτου να βρουν αφορμές για αντιπαράθεση, σημειώνεται στο άρθρο του Xinhua. Είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο και αντιβαίνει στην τάση του κόσμου για ειρήνη και ανάπτυξη, υπόγραμμίζεται.

Τα πρόσφατα ορθολογικά σχόλια για τις σινοαμερικανικές σχέσεις από βετεράνους Αμερικανούς διπλωμάτες όπως ο Τσαρλς Γ. Φρίμαν Τζούνιορ έχουν ήδη αποδείξει το παράλογον της ιδέας του Σκίνερ.

«Η γνώση δεν έρχεται από το να κλειδώνεσαι μόνος σου σε ένα δωμάτιο και να σκέπτεσαι μόνος σου. Έρχεται από τις ανταλλαγές με άλλους ανθρώπους», δήλωσε πρόσφατα στο Xinhua. Ο Φρίμαν είπε ότι «είναι πολύ πιο χρήσιμο να επικεντρώνεται κανείς στο να βρει πράγματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, πάρα να επικεντρώνεται στις διαφορές» και ότι «έχουμε διδαχθεί πως ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το κλειδί σε μια παραγωγική σχέση».

Αντί να έχουν στον νου τους τον ανταγωνισμό ή την αντιπαράθεση, οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον χρειάζεται, μαζί με την Κίνα, να δημιουργήσουν ένα είδος υπεύθυνης συνεργασίας και ανταγωνισμού, καταλήγει ο αρθρογράφος του Xinhua.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης