Επιμελεια: Μιχάλης Παπανίδης

Πολιτική χροιά δίνει ο Πρωθουργός Αλέξης Τσίπρας στην εξόφληση των δανείων, που έχει δώσει το ΔΝΤ για την στήριξη της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης στα πλαίσια του προγράμματος, που σχεδίασε και υλοποίησε το Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ ανέρχεται στα 9,5 δισ ευρώ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αρχικά θα προεξοφληθεί το 50%, δηλαδή κάτι παραπάνω από 4,5 δισ ευρώ. Όσο αφορά τα δάνεια του ΔΝΤ οι ετήσιες δόσεις αποπληρωμής εξαντλούνται κανονικά το 2024 με ένα ποσό της τάξης των 312 εκατ. ευρώ, αλλά τα πέντε προηγούμενα χρόνια (2019-2023) οι αποπληρωμές κινούνται σε επίπεδα 2,1 δισ. ευρώ με 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η πρόωρη αποπληρωμή σταδιακά θα ελαφρύνει κατά 200 περίπου εκατ. ευρώ τα προβλεπόμενα ποσά για τόκους ετησίως, καθώς τα επιτόκια του δανείου του ΔΝΤ κινούνται μεταξύ 4,4% και 4,9%, αφού προσδιορίζονται με ένα σύνθετο τρόπο που αυξάνει το ύψος τους ανάλογα με το μέγεθος του δανείου.

«Έχουμε σχέδιο να πάψει να είναι εδώ το ΔΝΤ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε στα οικονομικά οφέλη της χώρας από την αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ, αφού τα χρήματα αυτά ήλθαν στην χώρα με πολύ υψηλότερο επιτόκιο από εκείνα της στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους.

Προανήγγειλε έμμεσα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ λέγοντας:

«Έχουμε σχέδιο να πάψει να είναι εδώ το ΔΝΤ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ταύτισε την αξιωματική αντιπολίτευση με τις πολιτικές του ΔΝΤ, αναφέροντας επιπρόσθετα πως εάν εκλεγεί η Ν.Δ θα καταργήσει «σε μια νύχτα» όλες τις φιλολαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Και συνέχισε:

«Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση που καταστροφολογούσε διαρκώς και ευτυχώς για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία αυτή καταστροφολογία διαψεύδονταν διαρκώς», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στην “καταστροφολογία” για τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αντί γι΄ αυτόν ήρθε η υπεραπόδοση, η εφάπαξ 13ης σύνταξης και τα κοινωνικά μερίσματα το 2017 και το 2018.
Αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αναφέρθηκε στην “εφεύρεση” του τέταρτου μνημονίου, «το οποίο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι κάποιος εξωγήινος κάπου στον Υμηττό του το είχε προφητεύσει» και αντί του οποίου ήρθε η οριστική έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Μίλησε για προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για περικοπή των συντάξεων με τις επισκέψεις του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να μην υπάρξει συναίνεση, όπως είπε, στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην ακυρώσει το μέτρο.

Τελικά, επισήμανε, ήρθε και η ακύρωση των περικοπών για το 2019, η οποία μάλιστα συνέπεσε με αυξήσεις σε περίπου 620.000 συνταξιούχων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού «που επίσης πολέμησαν με σθένος όλα τα προηγούμενα χρόνια η Δεξιά».

Αναφέρθηκε τέλος στην “καταστροφολογία” για αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές χρήματος, για να σημειώσει ότι «δεν του έφτανε (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) η έκδοση του πενταετούς ομολόγου με πολύ ευνοϊκότερους όρους, ήρθε και το δεκαετές την περασμένη εβδομάδα με όρους που η χώρα είχε να δει εδώ και 15 χρόνια, για να τελειώσει και αυτό το παραμύθι».

«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για το μέλλον της χώρας. Τα δύσκολα χρόνια έχουν μείνει πίσω μας. Το μεγάλο βήμα που έγινε το 2015, δεν έμεινε μετέωρο. Η χώρα βρίσκεται ήδη στη μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέ Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι η χώρα και η οικονομία έχουν γυρίσει σελίδα και πως όμως κρίσιμα σταυροδρόμια και κρίσιμες μάχες είναι ακόμα μπροστά μας.

Ανέφερε ότι «φτάσαμε ως εδώ δίνοντας δύσκολες μάχες και γιατί το τιμόνι όλα αυτά τα χρόνια δεν το κρατούσαν για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, αυτοί που αγνόησαν και περιφρόνησαν το λαό, αλλά όσοι τον ακούσαμε, τον σεβαστήκαμε και θεωρήσαμε ύψιστο καθήκον να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του».

Είπε στους βουλευτές ότι «έχουμε κάθε λόγο όχι απλά να αισθανόμαστε περήφανοι, αλλά πλέον και πιο δυνατοί για τις μάχες που έρχονται, γιατί οι μάχες που δώσαμε, οι νίκες που πετύχαμε, διαμόρφωσαν και μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση. Όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά συνολικά για την ελληνική κοινωνία».

«Αποδείχθηκε ότι τελικά υπήρχε κι άλλος δρόμος από τον αυτόν της αιώνιας λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας και των διαρκών καταναγκασμών», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης