Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι μια διαδρομή σύντομη αλλά κρίσιμη, τόσο για τον μαθητή, που καλείται να διαχειριστεί ένα τελείως διαφορετικό μαθητικό περιβάλλον, όσο και για τους γονείς.

Εισερχόμενα στο γυμνάσιο τα παιδιά αφήνουν πίσω την παιδική τους ηλικία, γνωρίζοντας έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από αυτόν που είχαν συνηθίσει. Αυτή η μετάβαση έχει αντίκτυπο σε πολλούς τομείς τόσο γι’ αυτά όσο και για τους γονείς τους, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν και οι ίδιοι κυρίως οικονομικά, φροντίζοντας τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών. Σε μια νέα πραγματικότητα, όπου η ηλεκτρονική τάξη μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας, ο σχολικός εξοπλισμός διευρύνεται πέρα από σακίδια και χαρτικά. Τι πρέπει να υπολογίζετε;
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέες αγορές
 

Η εισαγωγή στην εφηβεία και η ανάγκη να νιώσουν αποδεκτά από τους άλλους οδηγεί τα γυμνασιόπαιδα στο να αφήσουν πίσω τους την παιδικότητα που αποτυπωνόταν στα σχολικά είδη. Η τσάντα με τους αγαπημένους τους χαρακτήρες κόμικ δίνει τη θέση της σε ένα μονόχρωμο σακίδιο, οι κασετίνες περνούν στη λήθη του παρελθόντος, οι φόρμες γυμναστικής αντικαθίστανται από ξεθωριασμένα τζιν. Η γκαρνταρόμπα θα αλλάξει τόσο για πρακτικούς λόγους σωματικής ανάπτυξης όσο και σχολικοκοινωνικούς: προετοιμαστείτε για αρκετά τζιν και ζευγάρια αθλητικά παπούτσια.

Στη λίστα αγορών πλέον μπαίνουν τα tablets και τα laptops, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί ως απαραίτητα σχολικά εργαλεία. Παράλληλα, η αγορά smartphone είναι πλέον επιτακτική, αφενός γιατί οι γονείς αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν μπορούν να βρουν παιδιά στην εφηβεία ανά πάσα ώρα και στιγμή, αφετέρου γιατί και οι ίδιοι οι μαθητές, τα ζητούν για να επικοινωνούν με τους φίλους τους και για να ακούν την αγαπημένη τους μουσική, ανάμεσα σε άλλα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο εξοπλισμός του δωματίου με μια άνετη καρέκλα και ένα γραφείο μελέτης θα συμπληρώσει το σετ των νέων ειδών που θα μπουν στην καθημερινότητα του μαθητή αλλά και της οικογένειας.

Πάνω από όλα, ψυχραιμία!

Μια βαθιά ανάσα είναι ό,τι πρέπει για να δείτε ότι υπάρχουν λύσεις για να αντεπεξέλθετε στα νέα έξοδα, όποιο κι αν είναι το budget σας. Καταρχάς, κάντε μια έρευνα αγοράς για να καταγράψετε τιμές και να βρείτε ευκαιρίες που βρίσκονται σε διάφορα φυσικά και online καταστήματα σε είδη που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η έρευνα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το εύρος των εξόδων, να επιλέξετε τα είδη εκείνα που ταιριάζουν στο budget σας, αλλά και να αξιοποιήσετε προσφορές που και θα ελαφρύνουν το τελικό κόστος και παράλληλα θα κρατήσουν ευχαριστημένο το νέο γυμνασιόπαιδο.

Δεύτερον, μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Για κάθε προϊόν σιγουρευτείτε πως αγοράζετε το καλύτερο δυνατό με βάση τα χρήματα που μπορείτε να ξοδέψετε. Σίγουρα δεν θέλετε να επενδύσετε σε κάτι πολύ οικονομικό που όμως πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αντικαταστήσετε στα μέσα της χρονιάς ή δεν θα συνοδεύεται από την κατάλληλη υποστήριξη/εγγύηση. Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεστε ότι ένα μικρό και οικονομικό tablet θα κάλυπτε τις ανάγκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αλλά σκεφτείτε ότι θα καταπονήσετε τα μάτια του παιδιού σας αν η οθόνη του είναι πολύ μικρή ή θα χρειαστεί να το αντικαταστήσετε με κάποιο laptop αν αργότερα χρειάζεται να κάνει τις εργασίες του ηλεκτρονικά.

Προσφορές που συμφέρουν

Τρίτον και κυριότερο, αξιοποιήστε τις προσφορές όχι μόνο στα σημεία αγοράς, αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να σας παρέχει το πρόγραμμα επιβράβευσης της κάρτας σας για αγορές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ειδικά για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα €πιστροφή της Eurobank προσφέρει πολλαπλάσιο ποσοστό σε ευρώ με κάθε αγορά σας σε επιλεγμένα καταστήματα για σχολικά είδη και όχι μόνο. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ηλεκτρονικών ειδών, ρουχισμού, επίπλων και παιχνιδιών, περιλαμβάνονται στον μεγάλο κατάλογο των περισσότερων από 8.500 συμβεβλημένων επιχειρήσεων. Και φυσικά, πραγματοποιήστε τις αγορές σας online, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, για μέγιστη ασφάλεια και περιορισμό μετακινήσεων. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο κατάστημα, τότε  αξιοποιήστε το ψηφιακό σας πορτοφόλι για να ολοκληρώσετε την αγορά σας με το κινητό σας τηλέφωνο χωρίς τη χρήση πλαστικού, και εντελώς ανέπαφα.

Χρησιμοποιώντας τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σας, μπορείτε να κερδίσετε ευρώ από τις αγορές σας και να τα εξαργυρώσετε για όσα σας είναι απαραίτητα (π.χ. σουπερμάρκετ, πρατήρια βενζίνης κ.ο.κ.).

Καλή σχολική χρονιά!

Εάν βρίσκεστε ήδη σε «πυρετό» προετοιμασιών για την πρώτη γυμνασίου, το πρώτο πράγμα που έχετε να σκεφτείτε είναι να χαλαρώσετε, προσέχοντας να μη μεταδώσετε το άγχος σας στο παιδί, που έχει ήδη το δικό του. Θυμηθείτε ότι για τα παιδιά η πρώτη γυμνασίου είναι ένας καινούριος κόσμος, ο κόσμος εισόδου στην εφηβεία.

Σίγουρα η αύξηση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι ένα ζητούμενο. Αντιμετωπίστε την πρόκληση με αισιοδοξία και δυναμισμό και θα έχετε μια καλή σχολική χρονιά, τόσο εσείς όσο και οι –όχι και τόσο μικροί πια– μαθητές!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης