Θύμα του υπερπληθωρισμού της Βενεζουέλας έχουν πέσει οι πάλαι ποτέ πανίσχυρες τράπεζες της χώρας, με τη ρευστότητά τους να ανέρχεται σε μόλις 40 εκατ. δολάρια, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανάλυση στοιχείων που υποβλήθηκαν σε ρυθμιστικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλες τράπεζες όπως η Citigroup και η ισπανική BBVA διατηρούν δραστηριότητές στο δοκιμαζόμενο κράτος του ΟΠΕΚ με την ελπίδα να έρθουν καλύτερες μέρες, η αξία των 31 τραπεζών της χώρας το 2017 ήταν ίση με αυτή μίας μόνο τράπεζας μεσαίου μεγέθους της Δομινικανής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνδυασμός του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται στο 8000% και των ρυθμιζόμενων από το κράτος επιτοκίων, άφησε τις τράπεζες χωρίς ιδιαίτερο κίνητρο να δανείσουν ή χωρίς ιδιαίτερο λόγο να διοχετεύσουν ρευστότητα στους ισολογισμούς τους, που σημαίνει ότι η πίστη σταδιακά εξαφανίζεται.

Οι τράπεζες είναι απίθανο να αποχωρήσουν, σε μεγάλο βαθμό λόγο του τεράστιου περιθωρίου ανόδου σε περίπτωση που η οικονομία ανακάμψει, σύμφωνα με συμβούλους του χρηματοπιστωτικού κλάδου και τραπεζικά στελέχη.

«Η Βενεζουέλα είναι μια τραγωδία», δήλωσε σε δημοσιογράφους το Φεβρουάριο από το Νταβός της Ελβετίας ο εκτελεστικός πρόεδρος της BBVA, Francisco Gonzalez.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φυσικά δεν θέλουμε να φύγουμε. Έχω πίστη ότι κάτι θα συμβεί», πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω.

Στο μεταξύ, η εξαφάνιση της πίστης απειλεί να επιτείνει μία ήδη βάρβαρη ύφεση που έχει τρέψει σε φυγή στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εν μέσω των χρόνιων ελλείψεων προϊόντων, τον αυξανόμενο υποσιτισμό και τα εντεινόμενα φαινόμενα αντιμετωπίσιμων ασθενειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης