Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε την Τετάρτη σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς έως και 140% σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά.

Η Άγκυρα προέβη και επίσημα την Τετάρτη, όπως αναφέρει η Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών σε συγκεκριμένα εισαγόμενα προϊόντα που έχουν χώρα προέλευσης την Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Στα συγκεκριμένα προϊόντα συμπεριλαμβάνονται τα επιβατικά οχήματα, τα αλκοολούχα ποτά όπως επίσης και ποικιλίες καπνού.

Τι αναφέρει η Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας για τους δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.

Οκτάι: «Η αύξηση των δασμών είναι αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις στην οικονομία μας»

«Η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν αυτοί έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά» είχε απειλήσει την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται από τις τουρκικές αρχές, καθώς και άλλων διμερών διενέξεων.

Τη Δευτέρα επίσης υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2019, που αναστέλλει την «παράδοση» των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στην σχέση των δύο χωρών.

«Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή, και δεν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κιλίτς» τόνισαν πηγές στο Bloomberg, καταδεικνύοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει σκοπό να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στην Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης: 
Με μποϊκοτάζ στα iPhone απαντά ο Ερντογάν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης